De ce uităm? Află cum funcţionează acest proces incredibil şi cum îl putem evita

Mulţi oameni se plâng că uită, ceea ce uneori poate deveni frustrant, mai ales când trăim într-o societate în care ritmul este destul de alert şi informaţiile din jurul nostru curg cu repeziciune. Psihoterapeutul Alina Plăişeanu a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, ce este uitarea, care sunt cauzele acesteia şi prin ce metode putem evita acest proces.
Marilena Vili
14 oct. 2013, 07:35
De ce uităm? Află cum funcţionează acest proces incredibil şi cum îl putem evita

Uitarea are rolul de a pune deoparte din memoria noastră tot ceea ce nu ne este de folos, toate informaţiile vechi, toate detaliile pe care le-am perceput involuntar şi de care nu avem nevoie.

Ce este uitarea?

Uitarea este un proces absolut natural, normal şi necesar. Depozitul memoriei se poate încărca şi astfel nu mai laşi loc informaţiilor noi să pătrundă. Nu ne dă posibilitatea să acumulăm şi să păstrăm informaţii noi. Aşadar uităm şi lăsăm loc unor noi solicitări. Eu aş zice că uitarea e un fenomen pozitiv, în raport cu necesităţile nostre practice. Vrem să acumulăm noi lucruri şi o supraîncărcare a memoriei determină o dificultate la a utiliza informaţiile respective”, a explicat, pentru ROMÂNIATV.NET, psihoterapeutul Alina Plăişeanu.

Uitarea graduală a anumitor informaţii contribuie la echilibrarea sistemului cognitiv, oferindu-ne posibilitatea să gândim, să reactualizăm dinamic şi să convertim constant informaţia. Potrivit psihoterapeutului, memoria funcţionează prin selectivitate şi prin asociere. Memoria selectează ceea ce este necesar, asociază şi astfel ajută la actualizare.

Cum este şi firesc, cel mai des se uită detaliile, lucrurile şi evenimentele care nu au o însemnătate aparte pentru noi.

„Cel mai des uităm lucrurile care nu au semnificaţie”, a precizat Alina Plăişeanu. „Numai la nivel perceptiv (văz, miros, auz, tactil), îmbogăţit de funcţiile cognitive, noi practic încastrăm toate informaţiile din jur. Suntem bombardaţi cu stimuli constant şi toţi stimulii aceştia undeva se codează, ei ajung la nivel cerebral şi apoi sunt stocaţi undeva. Însă, multe detaliile nu au semnificaţie pentru noi, de asta ele trec undeva într-un plan secund şi se uită. Păstrăm lucrurile care au semnificaţie pentru noi. Nu uităm, de regulă, ce are o mare încărcătură emoţională„.

Citeşte şi SFATURI simple, care te ajută să ÎNVEŢI uşor. Iată cum poţi fi un ELEV MODEL

Important este faptul că informaţiile nu se şterg complet, ele se depozitează undeva în inconştient. Dacă sunt conservate corect, atunci informaţiile pot fi reactualizate mult mai uşor.

De ce uităm?

Cauzele uitării pot să fie multiple. De la o supraîncărcare a informaţiilor, la o slabă organizare a ceea ce avem de făcut, la oboseală, anxietate şi boală.

Creierul are nevoie să se şi odihnească. Un număr mare de informaţii duce la oboseală, cât şi la atitudinea de „am foarte multe lucruri de făcut”, „trebuie să ţin minte şi asta, asta, asta”. Acestea pot să genereze o atitudine anxioasă care mă face să pierd din informaţii. Starea aceasta de alertă implică o mobilizare destul de mare a organismului şi un consum energetic adiacent. Nu putem să fim tot timpul, 100% alerţi”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Alina Plăişeanu.

De ce ne dorim uneori să uităm?

De regulă, atunci când ne dorim foarte mult să uităm un eveniment, un episod din viaţa noastră, este pentru că acele evenimente au fost dramatice. Încercăm să uităm pentru a ne apăra astfel de o traumă.

Uitarea în urma unui eveniment traumatic din viaţa unui individ se produce ca şi un mecanism de apărare. Scopul este unul bun. Noi uităm lucrurile astea ca să ne protejăm. Dacă trauma se petrece mai ales la o vârstă timpurie, pentru că atunci se instalează uitarea în cele mai multe dintre cazuri, capacitatea de coping (orice mecanism de preventie şi adaptare la stres, orice tranzacţie între subiect şi mediu în vederea reducerii intensităţii stresului n.r.) a copilului nu este suficientă, astfel încât să ofere posibilitatea să treacă prin lucrul acesta conştient, adaptat şi sprijinit. Şi pentru că nu există mecanisme de genul acesta care să se fi instalat la vârsta respectivă, apare disocierea, adică „lucrul acesta nu mi s-a întâmplat mie”, „asta nu are nicio legătură cu experienţa mea”. Finalitatea fenomenului (uitarea) este pozitivă pentru că ne protejează de ceea ce s-a întâmplat. Uitarea în traumă apare în momentul în care individul respectiv nu poate să facă faţă şi apare detaşarea de eveniment („asta nu mi s-a întâmplat mie”)„, a explicat psihoterapeutul.

În schimb, dacă nu ne dorim să uităm diferite lucruri din viaţa noastră, atunci trebuie să avem motivaţie, voinţă, să fim foarte atenţi şi să ştim să ne organizăm.

Esenţială este o organizare corectă şi eficientă a timpului în ceea ce priveşte ceea ce am de făcut. Să nu supraîncarc şi nici să le dau la o parte şi să le amân„, a spus Alina Plăişeanu.

„Nevoia se face auzită atunci când e cazul. Noi, oamenii, ca şi structură, funcţionăm foarte inteligent, de asta şi uitarea este inteligentă după opinia mea, desigur dacă nu vorbim de cazuri de boală. Noi funcţionăm inteligent şi ştim exact ce avem nevoie, când şi cum. Lucrurile cumva se aşează de la sine. Important este să fim cumva conştienţi de partea asta, ca să ne dăm seama de ce avem nevoie”, adaugă psihoterapeutul.

Citeşte şi Jocuri de memorie: Cum să-ţi antrenezi creierul zilnic

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat seismul
Cancan.ro
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Alegătorii din București sunt chemați la referendum cu privire la organizarea financiară și prevenirea consumului de droguri
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?