Candy Crush este jucat de circa 93 de milioane de persoane în fiecare zi şi câştigă 800.000 de dolari zilnic de la jucătorii care cumpără vieţi noi şi alte elemente. Circa 500 de milioane de oameni au downloadat aplicaţie gratuită, iar King Digital Entertainment, compania din spatele fenomenului, a câştigat anul trecut 568 de milioane de dolari.
De ce este acest joc „obsedant”?
În primul rând, pentru că este simplu. Orice preşcolar poate să îl joace – trebuie doar să alăturaţi trei bomboane de aceeaşi culoare. Iniţial, jocul ne permite să câştigăm şi să trecem foarte uşor la alt nivel, dându-ne o mare satisfacţie. Aceste realizări sunt văzute de creier ca mini-premii. Se eliberează dopamină, o substanţă chimică care ne dă dependenţă. Deşi este responsabilă şi de plăcere, dopamina joacă un rol important şi în învăţare, antrenându-ne să lucrăm mai bine.
Dacă jocul ar rămâne aşa de uşor, ne-am plictisi rapid de el. Dar Candy Crush ne face să revenim tot timpul la el. Jocul devine din ce în ce mai greu, iar realizările sunt mai puţine.
Deşi dezvoltatorii jocului spun că succesul vostru ţine de noroc, el ţine de fapt de felul în care sunt oferite culorile de către aplicaţie şi nu de talentul vostru. Astfel, începem să pierdem mai des decât câştigăm şi nu mai ştim când va veni următorul triumf. În loc să ne descurajeze, jocul ne face să îl dorim şi mai mult.
Steve Sharman, psiholog la Universitatea din Cambridge care cercetează dependenţa de jocuri, explică că impresia că deţinem controlul jocului este cheie către dependenţa de el.
„Iluzia controlului este un element crucial în menţinerea dependenţei faţă de un joc (…) Sunt nişte elemente în jocuri, precum boosterele din Candy Crush, care le permit jucătorilor să creadă că influenţează rezultatul jocului. În unele cazuri influenţează, dar aceste momente sunt foarte rare”, a explicat psihologul.
Un alt element al jocului care ne influenţează puternic este limita de timp. Candy Crush pune pauză atunci când pierzi de cinci ori. Asta înseamnă că nu o să fii niciodată satisfăcut pe deplin şi vei vrea mai mult. Prin faptul că nu te lasă să ma joci, jocul îţi oferă o recompensă şi mai mare atunci când te întorci. Aşa face Candy Crush bani – te lasă să intri în joc dacă vrei să cumperi extra vieţi.
Mai mult, faptul că jocul implică bomboane nu este o coincidenţă. Mâncarea este folosită des în jocurile de noroc – gândiţi-vă la „păcănelele” cu fructe, legând plăcerea noastră de a mânca cu jocul. Faptul că ne plac bomboanele ne ajută să vedem jocul ca fiind mai amuzant şi mai relaxant.