„Îmi aduc aminte că zăceam nemişcat şi vedeam o rază de lumină. În jurul meu era întuneric complet şi am plutit pe această rază de lumină ca pe un râu. L-am văzut pe bunicul meu, care murise şi a început să ţipe la mine, să mă certe. I-am promis că mă voi schimba, că voi renunţa la droguri şi mi-a spus că nu e timpul să mor, că mai am ceva de îndeplinit pe Pământ”, a spus un tânăr care se pare a fost pe lumea cealaltă pentru scurt timp, potrivit descoperă.ro.
Imaginea unui tunel luminos, apariţia rudelor moarte sau a unor personaje biblice, momentul în care cineva îşi priveşte de sus propriul corp care zace în pat, sunt doar câteva din imaginile relatate frecvent de persoanele care au trecut prin aşa ceva.
Citeşte şi Mărturii din LUMEA DE DINCOLO. Poveştile emoţionale ale oamenilor care au păcălit moartea VIDEO
Experinţele la limita morţii sunt întâlnite la unii pacienţi aflaţi în moarte clinică, care sunt resuscitaţi în ultimul moment. Aproximativ 20% dintre cei care au avut un stop cardiac au povestit ulterior asemenea trăiri.
Dincolo de relatările cu conotaţii mistice, mulţi pacienţi le-au dat de gândit cercetărilor după ce au povestit în amănunt tot ce au văzut în salonul de spital, în timp ce medicii încercau să le salveze viaţa.
Deşi erau inconştienţi şi nu le mai bătea inima, ei au „auzit” şi „văzut” diferite evenimente reale din jurul lor, în timp ce „sufletul” lor plutea undeva deasupra trupului.
Cercetări mai ample în acest domeniu au fost realizate între anii 1975-2005, de către psihiatrul Bruce Greyson, psihologul Kenneth Ring şi cardiologul Michael Sabom. Ei au analizat 2.500 de cazuri raportate în Statele Unite şi peste 700 în restul lumii.
Citeşte şi Există viaţă după moarte? Iată ce spun psihiatrii
Bruce Greyson a stabilit câteva caracteristici comune din relatările acestor pacienţi. Ei au convingerea că sunt morţi, nu simt durere, percep o stare de bine, de linişte interioară, iar din acest moment experienţele diferă. Unii văd un tunel luminos, alţii retrăiesc momente din viaţă sau văd fiinţe luminoase, îmbrăcate în alb, considerate îngeri.
Întâlnirea cu demoni sau cu îngeri are o posibilă explicaţie stiinţifică. Fenomenul este întâlnit uneori la pacienţii bolnavi de Parkinson. Fenomenul ar putea fi provocat de un funcţionarea anormală a dopaminei, un neurotransmiţător care poate declanşa halucinaţii.
De asemenea, retrăirea unor momente din viaţă poate fi declanşată de locus coeruleus, o regiune din creier care eliberează noradrenalina, un hormon produs în exces în cazul unei traume. Locus coeruleus este conectat cu zone ale creierului care controlează emoţiile şi amintirile, cum este amigdala şi hipotalamusul.
Citeşte şi Cele mai faimoase ultime cuvinte spuse pe patul de moarte de către celebrităţi
Ketamina, care este un medicament anestezic, poate provoca artificial starea de euforie pe care o simt mulţi dintre cei care trăiesc experienţe aproape de moarte. Acest medicament stimulează sistemul opioid, care la animale se declanşează natural în momentul unui atac. Prin urmare, stările ar putea fi provocate pur şi simplu de trauma resimţită.
Dar cum poate fi explicată imaginea tunelului luminos? Oamenii de ştiinţă spun că halucinaţii similare apar în momentul în care ochii nu mai primesc un flux normal de sânge şi oxigen. Asta se întâmplă întotdeauna înaintea morţii, dar şi atunci când cineva se sperie foarte rău.