De ce vopsim ouăle de Paște. Unul dintre cele mai frumoase momente din preajmă Sărbătorilor de Paște este vopsitul ouălor. Pentru cei mici este o bucurie nemaivăzută, iar cei mari, în special gospodinele, se întrec pentru a obține cele mai frumoase și, de ce nu, cele mai haioase ouă de paște. Totuși această practică ține dă o tradiție și are o semnificație extrem de profundă, iar culoarea pe care o alegem are o încărcătură imensă.
Citește și: Vouchere cadou de Paşte 2023. Angajații pot primi tichete cadou în valoare de până la 300 de lei
Ouăle se pot vopsi în joia mare sau în Sâmbăta mare, acest lucru ține de obicei de zona din România în care ne aflăm. Există extraordinar de multe legende care se referă la vopsirea ouălor și la culoarea roșie. Una dintre aceste legende spune că Maria Magdalena l-a salutat pe împăratul Romei : „Hristos a Înviat!”; împăratul, fiind la masă, a arătat către niște ouă și i-ar fi răspuns, în derâdere: „Dacă Hristos ar fi înviat, aceste ouă ar trebui să fie roșii!” iar atunci, pe loc, ouăle s-au colorat în roșu.
O altă poveste ne dezvăluie faptul că ouăle roșii ar veni de la sângele mântuitorului Iisus Hristos le-ar fi colorat, atunci când Fecioara Maria a venit la crucea unde acesta era răstignit cu un coș de ouă. În unele state românești se spune că Ouăle de Paște ar trebui să fie adunate din cuibar în Miercurea mare, pentru că cele ouate în acea zi nu se vor strica.
Bineînțeles pe lângă culoarea roșie, de multe ori vopsim ouăle și în alte culori. Puțină lume știe că fiecare culoare are o semnificație aparte, de exemplu, culoarea galben ne duce cu ideea către lumină, recoltă, ospitalitate și fericire. Pe de altă parte verdele ne amintește de forța naturii, de rodnicie și speranță. Albastru are și el o semnificație specială ducându ne cu gândul la credință, cer și seninătate.
Pentru a prepara și colora ouăle trebuie, în primul rând, să le spălăm și să le degresăm bine. Există și metode naturale prin care putem colora ouăle. De exemplu, după ce le-am spălat, putem să lipim pe suprafața lor frunzulițe sau flori colorate. După ce am făcut acest pas, trebuie să le învelim într-o bucată de ciorap pe care o legăm strâns cu ață.
Apoi ouăle se introduc într-un vas cu apă și cu foile de la aproximativ un kilogram de ceapă. Pentru o culoare mai intensă putem opta pentru ceapă roșie și eventual câteva lingurițe de oțet. Se lasă la fiert, la foc mic, aproximativ 15 minute, iar mai apoi se scot pe o tavă și se lasă la răcit timp de două minute. Dacă vrem ca ouăle noastre să strălucească puternic le putem unge cu o bucățică de slănină.
Citește și: Programul magazinelor de Paște 2023. Vezi la ce oră închid Auchan, Carrefour, Penny, Kaufland și Lidl