Liderii politici de la putere au anunțat că e nevoie de niște modificări în Constituție, însă fără a oferi și argumente. Avocatul Gheorghe Piperea avertizează că inițiativa a venit de la Bruxelles, iar motivația reală este „periculoasă”.
Constituția României, în actuala formă, încurcă oficialii de la Palatul Victoria pentru a impune noi stări de alertă și de urgență, susține profesorul universitar. O „nouă Constituție” ar aduce la pachet noi derapaje ale politicienilor, avertizează avocatul.
„Din fericire, nu mai are timp (n.r. – Iohannis, pentru a aduce modificări Constituției; mandatul i se încheie în 2024). E nevoie de doi-trei ani de zile (n.r. – pentru inițierea referendumului și punerea în practică a deciziilor). Motivația este una periculoasă, din punctul meu de vedere și anume posibilitatea introducerii tuturor acestor stări de urgență, stări de alertă (n.r. – mult mai rapid) și reducerea drepturilor individuale. În actuala formă, Constituția țării noastre pune pe primul loc drepturile și libertățile cetățenești (…)
Este ceea ce numesc eu excepționalism economic și juridic, care presupune transformarea stării de urgență într-o normalitate. Practic, se vor putea lua orice fel de măsuri pe care nu le poți pune în discuție, ‘pentru că e criză'”, a declarat Gheorghe Piperea, pentru RomâniaTV.net.
„Constituția are lacune să spunem, necesită îmbunătățiri, dar treaba asta nu trebuie făcute pentru astfel de motive, pentru eventuale situații de criză. Constituția are o asigurare generică în sensul că nu derapezi în totalitarisme! Dacă se va modifica, trebuie să fie în concordanță cu ceea ce-și dorește actuala generație, dar și următoarele generații, peste 50 de ani”, a mai punctat avocatul, activist civic.
Gheorghe Piperea a amintit despre problemele din perioada COVID-19, în care liderii politici au pus marea majoritate a deciziilor pe umerii „tehnocraților”, cei mai mulți cu identitate necunoscută, protejată.
„În ultimii doi ani și jumătate, în România, nu s-a știut niciodată cine sunt ‘specialiștii’ din CNSU (…)
Dacă m-ați fi întrebat asta în ianuarie, aș fi zis că da (n.r. – din ce în ce mai multe state din UE vor schimba legea fundamentală).
Sunt extrem de multe decizii care au fost contestate de indivizi, s-a demonstrat că, de fapt, ‘experții’, ‘specialiștii’ și birocrații pe care i-am pus să se ocupe de problemele noastre sunt niște nătărăi. E periculos să lași aceste decizii pe seama experților. Există numeroase dezavantaje. Sunt foarte nișați în domeniul lor și să ne aducem aminte, Raed Arafat a declarat că pentru el nu există Constituția, ci medicina. Practic, sunt imposibil de tras la răspundere și nu sunt schimbabili”, a mai precizat juristul.
Discursul lui Iohannis cu privire la schimbarea Constituției reprezintă mai degrabă o pregătire a terenului pentru succesorii de la Cotroceni și viitorii guvernanți.
„Comisia Europeană continuă această poveste, dar în cazul lui Iohannis mi s-a părut mai degrabă un discurs de adio decât un discurs de președinte în exercițiu”, a concluzionat Gheorghe Piperea.