Cand Caterina cea Mare, tarina Rusiei, a auzit de problemele financiare ale lui Diderot, s-a oferit sa-i cumpere biblioteca pentru o suma importanta, in jur de 50.000 de dolari americani in moneda actuala. Brusc, Diderot avea bani de cheltuit. La scurt timp dupa ce a intrat in posesia banilor, Diderot si-a cumparat un halat luxos. A fost momentul care a declansat o nebunie a cumparaturilor.
Efectul Diderot
Halatul lui Diderot era frumos. Asa de frumos incat, si-a dat seama stapanul sau, nu se potrivea deloc cu celelalte lucruri ale sale. „Nu mai exista coordonare, unitate, frumusete” intre halatul sau si tot ce-l inconjura. Curand, filozoful a simtit nevoia sa cumpere cateva lucruri noi care sa potriveasca cu frumosul sau halat.
Si-a inlocuit vechiul covor cu unul din Damasc. Si-a decorat casa cu sculpturi frrumoase si o masa de bucatarie superba. Apoi si-a mai achizitionat o oglinda si un scaun minunat facut din piele.
Aceste cheltuieli reactive sunt cunoscute astazi sub numele de efectul Diderot. Adica, o noua achizitie creeaza o spirala a consumului care duce la achizitia de si mai multe lucruri. Asa te trezesti ca ajungi sa cumperi ceva ce inainte nici nu ti-ar fi trecut prin cap ca iti trebuie, ori ca il vrei.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.