De la 1 iulie, creşte salariul minim. Ce cheltuieli suplimentare vor avea angajatorii

Salariul minim pe economie va creste cu 75 de lei, pentru a doua oara in acest an, urmand sa ajunga la valoarea de 1.050 de lei, incepand cu luna iulie. Pentru prima data in istoria post-decembrista a Romaniei, ora de munca se va plati cu o suma care depaseste pragul de 6 lei. Majorarea atrage cheltuieli suplimentare pentru angajatori, care vor plati salariatilor o remuneratie neta mai mare, dar si mai multi bani pentru taxele si contributiile obligatorii aferente salariului.
Iulian Tudor
11 iun. 2015, 08:22
De la 1 iulie, creşte salariul minim. Ce cheltuieli suplimentare vor avea angajatorii

Prima crestere a avut loc la inceputul acestui an, cand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a crescut de la 900 de lei pana la 975 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 5,781 lei/ora, scrie avocatnet.ro.

Citeşte şi România şi Cehia, cea mai mare CREŞTERE ECONOMICĂ din UE

In cea de-a doua etapa de majorare, programata pentru 1 iulie 2015, salariul minim va urca cu inca 75 de lei, la 1.050 de lei, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.

Atentie! Angajatorii care acorda un salariu mai mic decat cel minim risca o amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 2.000 lei.

Cat ii va costa pe angajatori majorarea salariului minim

Cresterea salariului minim brut inseamna pentru salariati bani in plus pe care ii vor incasa la sfarsit de luna, insa pentru angajatori acest lucru se traduce prin cheltuieli suplimentare.

Concret, din 1 iulie 2015 cheltuiala totala a angajatorului cu un salariu minim se va mari cu 93 de lei, comparativ cu valoarea actuala. Practic, pentru acorda un salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei, fata de 1.199 de lei cat il costa pana acum plata unui salariu minim de 975 de lei. Aceasta suma majorata include atat banii care se adauga la remuneratia bruta care trebuie platita angajatului (care va fi de 777 de lei, comparativ cu 724 de lei cat este acum), cat si taxele si contributiile ce trebuie platite suplimentar la stat pentru salariul majorat (242 de lei, fata de 224 de lei, valoarea taxelor in momentul de fata).

Costuri salariale angajatori – Evolutia in ultimul an

Modificarea salariilor in Revisal, prilej pentru cheltuieli suplimentare

La costurile mentionate anterior se adauga si cele privind transmiterea in Registrul de Evidenta a Salariatior (Revisal) a modificarilor salariale, in situatia in care firmele au externalizat acest serviciu catre un prestator.

Mai exact, majorarea salariului minim brut trebuie raportata obligatoriu in Revisal de toti angajatorii care au angajati platiti cu minimul pe economie. Nerespectarea acestei obligatii poate fi sanctionata de inspectorii de munca cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 8.000 de lei. Acest serviciu poate fi realizat de catre un angajat al firmei sau poate fi externalizat catre un prestator.

Prima varianta nu implica costuri suplimentare pentru angajator, pentru ca salariatul respectiv este remunerat prin contractul de munca pentru atributia pe care o indeplineste.

Citeşte şi Rovana Plumb, despre noua lege a salarizării: Va fi discutată în curând cu misiunea FMI, BM şi CE

In schimb, cea de a doua varianta presupune ca angajatorul sa plateasca prestatorului de fiecare data cand apare o modificare de transmis in Revisal. Actualizarea registrului cu noile valori salariale si depunerea lui va insemna si cheltuieli aditionale pentru plata acestui serviciu.

Pretul aproximativ pentru transmiterea in Revisal variaza intre 10 si 25 de lei pentru fiecare angajat caruia trebuie sa ii fie modificat salariul. Spre deosebire de cheltuielile cu salariul si contributiile, care vor fi lunare, costul pentru serviciile de Revisal sunt percepute o singura data, la momentul actualizarii registrului.

Care este termenul de actualizare a datelor in Revisal

In functie de documentul justificativ (act aditional sau decizie colectiva) pe care firmele il vor intocmi si pe baza carora vor opera modificarile in Revisal, vor trebui sa respecte si un termen limita pentru actualizarea informatiilor in Revisal.

Potrivit HG nr. 500/2011, actul normativ care reglementeaza Registrul de Evidenta a Salariatior, orice modificare a salariului se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare. Acelasi act normativ prevede si o exceptie de la acest termen limita pentru inscrierea modificarii salariului in Revisal, in anumite situatii.

„Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora”, se arata in hotararea de Guvern citata.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll ora 20.00, rezultate incredibil de strânse la alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Traian Băsescu: „Nicu și Marcel … Ghinion” Cine intră în turul 2, numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Poșeta soției lui Mircea Geoană, vedetă la secția de votare. Costă o avere
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Cine intră în turul 2, conform EXIT POLL-ului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
substantial.ro
Rusia îndepărtează un general de rang înalt din Ucraina pentru rapoarte înșelătoare
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”