De la bonă nepaleză la patroană de restaurant. Cum a reușit o tânără de 24 de ani să dea lovitura la noi în țară: „Vreau să afle cât mai mulți oameni de cultura și tradițiile Nepalului. Românii nu știu să se bucure de viață și complică lucrurile”

Laila Tamang (24 de ani) a ajuns în București în noiembrie 2022 urmând să se angajaze ca bonă. Familia Cojocaru a fost extrem de încântată de Laila, după un șir de experiențe neplăcute cu bone din România. Adriana și Cătălin au îndrăgit-o rapid pe dădaca nepaleză și, ca să o facă să se simtă măcar puțin ca acasă, cei doi au decis să își deschidă împreună un restaurant cu specific nepalez.
Irina Dumitrescu
17 iun. 2024, 10:03
De la bonă nepaleză la patroană de restaurant. Cum a reușit o tânără de 24 de ani să dea lovitura la noi în țară:

De la bonă nepaleză, patroană de restaurant în România. Așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, traseul Lailei. S-a adaptat rapid în România, mai ales că țara i-a plăcut mult, iar familia Cojocaru a tratat-o ca pe un membru al său. Laila lucrase într-o grădiniță Montessori în Nepal și vorbea bine engleza, ceea ce a ajutat-o mult în interacțiunea cu micuțul Dominic Cojocaru.

Am încercat mult să găsim o bonă din România, dar a fost imposibil. Fie cereau foarte mulți bani pentru ce ofereau, fie pur și simplu nu am simțit căldura omului care urma să stea cu copilul nostru. Cu Laila a fost chimie încă de la interviul video pe care l-am avut, zâmbea foarte mult, vorbea foarte bine engleza, a contat foarte mult și că lucrase într-o grădiniță Montessori în Nepal, deci venea și cu multă experiență acumulată.

De când ne-am întâlnit la aeroport am început să vorbim despre Nepal, în prima fază eram curioși de salariile de acolo și de motivul pentru care ai vrea să lucrezi în România. Un funcționar bancar, care este bine văzut în societate, câștigă undeva la 150 de dolari/ lună în Nepal. După care am ajuns acasă și am aflat ce înseamnă etică în muncă și proactivitatea pură”, povestește pentru HotNews.ro Adriana Cojocaru.

Citeste si Salarii 2023. Ce bani câştigă angajaţii veniţi din Nepal şi ce domenii au acaparat în Romania

De la bonă nepaleză la patroană de restaurant în România. Cum a reușit Laila să dea lovitura la noi în țară

Fiind pasionată de mâncare, Adriana a rugat-o pe Laila să gătească împreună preparate tradiționale nepaleze și prima oară au făcut chiar „momo steamed”. De aici până la a-și deschide un restaurant nu a mai fost decât un pas.

Am început să căutăm ingrediente și mai ales condimente tradiționale și am găsit în București un Nepali Food Market, undeva pe Ștefan cel Mare. Moment în care gustul a fost desăvârșit, noi ne-am îndrăgostit iremediabil. Ei au în Nepal un spațiu de cazare în munți, la trei ore de Kathmandu, în care primesc turiștii ce explorează Himalaya, îi cazează și, cel mai important, le gătesc zilnic. Așa s-a născut ideea de restaurant nepalez. Cu ajutorul Lailei am ajuns la Zoone Didi, bucătarul șef de la MoMo, un om dedicat cu o mare pasiune pentru gătit. Apoi lucrurile au luat avânt și am reușit să formăm o echipă foarte faină, iar implicare Lailei vine pe mai multe direcții: tasting menu, marketing și comunicarea cu echipa […]

Sunt foarte multe lucruri de pus la punct, avem multe de învățat de la această industrie și ea de la noi, dar poate cu ceva noroc vom recupera investiția inițială în 12-18 luni. Mai important este să reușim finalizarea actelor pentru Sangit, iubitul Lailei, și Bickas, fratele, și să ne atingem scopul principal”, povestește Adriana.

Tânăra de 24 de ani spune că nu plănuia să-și părăsească țara, dar s-a gândit că nu ar fi rău să profite de oportunitatea apărută, mai ales că adoră copiii.

Mutarea nu făcea parte din planul meu, dar am avut ocazia să lucrez ca bonă. M-am gândit, de ce să nu profit de ea, din moment ce îmi plac atât de mult copiii? Evident, am făcut-o pentru a avea un viitor mai bun. Dar a fost o adevărată provocare să stau departe de familie și prieteni și să mă adaptez la un loc nou, cu oameni și familii noi. Mi-a luat mai mult de o lună”, povestește Laila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MoMo Bucharest (@momobucharest)

Ajunsă în România, Laila spune că a observat imediat că oamenii sunt drăguți și prietenoși și că Bucureștiul arată mai bine decât se aștepta. O singură bilă neagră ar da românilor, aceea că românii nu știu să se bucure de viață.

Aveți o mai mare libertate de exprimare și puteți lua propriile decizii. În Nepal, până la o anumită vârstă, trebuie să te consulți cu familia ta și să obții aprobarea acesteia. Însă, voi nu sărbătoriți la fel de des și se pare că nu vă bucurați de viață. În Nepal, avem multe festivaluri și multe motive pentru a împărtăși bucuria cu cei din jurul nostru în fiecare zi. Chiar dacă viața de aici, din România, pare mai ușoară, se pare că aveți tendința de a o complica mai mult”, adaugă Laila.

Citeste si Povestea tragică a nepalezului care a murit în explozia de la Crevedia. A făcut credit de peste 4.000 de euro ca să ajungă în România şi a lăsat în urmă doi copii mici

Pe contul de Instagram al restaurantului, Laila apare și în câteva clipuri în care dezvăluie lucruri interesante despre cultura nepaleză.

Scopul meu este să educ mai mulți oameni despre cultura, tradițiile, locurile, mâncarea și multe alte aspecte ale Nepalului. Am avut primul nostru eveniment – Nepali Nights, la Momo, și a fost un mare succes”, mai spune fata.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Playtech.ro
Fiica lui Yosif Mohaci, apariție de SENZAȚIE! Nicole arată ca o păpușă, i-a cucerit pe toți
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei oameni au murit și cinci au fost răniți într-un accident în Giurgiu
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?