De la bonă nepaleză, patroană de restaurant în România. Așa s-ar putea rezuma, în câteva cuvinte, traseul Lailei. S-a adaptat rapid în România, mai ales că țara i-a plăcut mult, iar familia Cojocaru a tratat-o ca pe un membru al său. Laila lucrase într-o grădiniță Montessori în Nepal și vorbea bine engleza, ceea ce a ajutat-o mult în interacțiunea cu micuțul Dominic Cojocaru.
„Am încercat mult să găsim o bonă din România, dar a fost imposibil. Fie cereau foarte mulți bani pentru ce ofereau, fie pur și simplu nu am simțit căldura omului care urma să stea cu copilul nostru. Cu Laila a fost chimie încă de la interviul video pe care l-am avut, zâmbea foarte mult, vorbea foarte bine engleza, a contat foarte mult și că lucrase într-o grădiniță Montessori în Nepal, deci venea și cu multă experiență acumulată.
De când ne-am întâlnit la aeroport am început să vorbim despre Nepal, în prima fază eram curioși de salariile de acolo și de motivul pentru care ai vrea să lucrezi în România. Un funcționar bancar, care este bine văzut în societate, câștigă undeva la 150 de dolari/ lună în Nepal. După care am ajuns acasă și am aflat ce înseamnă etică în muncă și proactivitatea pură”, povestește pentru HotNews.ro Adriana Cojocaru.
Citeste si Salarii 2023. Ce bani câştigă angajaţii veniţi din Nepal şi ce domenii au acaparat în Romania
Fiind pasionată de mâncare, Adriana a rugat-o pe Laila să gătească împreună preparate tradiționale nepaleze și prima oară au făcut chiar „momo steamed”. De aici până la a-și deschide un restaurant nu a mai fost decât un pas.
„Am început să căutăm ingrediente și mai ales condimente tradiționale și am găsit în București un Nepali Food Market, undeva pe Ștefan cel Mare. Moment în care gustul a fost desăvârșit, noi ne-am îndrăgostit iremediabil. Ei au în Nepal un spațiu de cazare în munți, la trei ore de Kathmandu, în care primesc turiștii ce explorează Himalaya, îi cazează și, cel mai important, le gătesc zilnic. Așa s-a născut ideea de restaurant nepalez. Cu ajutorul Lailei am ajuns la Zoone Didi, bucătarul șef de la MoMo, un om dedicat cu o mare pasiune pentru gătit. Apoi lucrurile au luat avânt și am reușit să formăm o echipă foarte faină, iar implicare Lailei vine pe mai multe direcții: tasting menu, marketing și comunicarea cu echipa […]
Sunt foarte multe lucruri de pus la punct, avem multe de învățat de la această industrie și ea de la noi, dar poate cu ceva noroc vom recupera investiția inițială în 12-18 luni. Mai important este să reușim finalizarea actelor pentru Sangit, iubitul Lailei, și Bickas, fratele, și să ne atingem scopul principal”, povestește Adriana.
Tânăra de 24 de ani spune că nu plănuia să-și părăsească țara, dar s-a gândit că nu ar fi rău să profite de oportunitatea apărută, mai ales că adoră copiii.
„Mutarea nu făcea parte din planul meu, dar am avut ocazia să lucrez ca bonă. M-am gândit, de ce să nu profit de ea, din moment ce îmi plac atât de mult copiii? Evident, am făcut-o pentru a avea un viitor mai bun. Dar a fost o adevărată provocare să stau departe de familie și prieteni și să mă adaptez la un loc nou, cu oameni și familii noi. Mi-a luat mai mult de o lună”, povestește Laila.
View this post on Instagram
Ajunsă în România, Laila spune că a observat imediat că oamenii sunt drăguți și prietenoși și că Bucureștiul arată mai bine decât se aștepta. O singură bilă neagră ar da românilor, aceea că românii nu știu să se bucure de viață.
„Aveți o mai mare libertate de exprimare și puteți lua propriile decizii. În Nepal, până la o anumită vârstă, trebuie să te consulți cu familia ta și să obții aprobarea acesteia. Însă, voi nu sărbătoriți la fel de des și se pare că nu vă bucurați de viață. În Nepal, avem multe festivaluri și multe motive pentru a împărtăși bucuria cu cei din jurul nostru în fiecare zi. Chiar dacă viața de aici, din România, pare mai ușoară, se pare că aveți tendința de a o complica mai mult”, adaugă Laila.
Pe contul de Instagram al restaurantului, Laila apare și în câteva clipuri în care dezvăluie lucruri interesante despre cultura nepaleză.
„Scopul meu este să educ mai mulți oameni despre cultura, tradițiile, locurile, mâncarea și multe alte aspecte ale Nepalului. Am avut primul nostru eveniment – Nepali Nights, la Momo, și a fost un mare succes”, mai spune fata.