De la câmpul tactic din justiție, direct în seiful ungurilor de la OTP Bank! Generalul care a împușcat milionul de euro după trecerea în rezervă fost surprins pe data de 29 iulie 2019, la sediul Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) aflat în București, unde se desfășura o întâlnire a părților din dosarul Vlasia, de pe rolul Curții de Apel Galați în vederea formulării de obiecțiuni la Raportul de expertiză întocmit în cauză.
Chiar cu puțin timp înainte de începerea ședinței și-a făcut apariția avocatul Doru Trăîlă, reprezentantul OTP Bank în speța respectivă, dar și ”elementul surpriză” generalul (r) Dumitru Dumbravă.
Acesta din urmă a fost reperat de afaceristul Aurel Săvulescu, care i-a cerut să își prezinte calitatea în care participa la ședința respectivă, de la cine are mandatul de a lua parte la întâlnire, precum și pregătirea pe care o are în domeniu care să îl recomande să asiste.
După câteva minute bune de tensiune, atunci când toți cei prezenți au fost invitați să ia loc la masă pentru a începe dezbaterile, tăticul câmpul tactic din justiție, a fost prezentat ca fiind „consultant anticorupție” din partea OTP Bank, calitate în care a și semnat, la insistențele omului de afaceri Aurel Săvulescu, procesul verbal întocmit în urma întâlnirii, potrivit luju.ro.
Fotografiile și informațiile cu privire la prezența lui Dumitru Dumbravă în această ședință au ridicat foarte multe semne de întrebare în spațiul public cu privire la rolul și scopul pe care generalul în rezervă l-a avut în acest caz.
Încă din timpul ședinței, reprezentanții societății Vlasia au subliniat că prezența fostului general SRI a avut drept scop intimidarea expertului desemnat de instanță să se ocupe de caz, dar și a periclitării actului de justiție. Acest lucru a fost reținut și în procesul verbal întocmit după ședință.
Mai mult, reprezentanții SC Vlasia SRL au semnalat faptul că prezența generalului Dumbravă în calitate de consultant al OTP Bank nu are niciun temei legal și a fost făcută doar pentru a intimida părțile.
Vă reamintim faptul că dosarul „Vlasia” vizează modalitatea în care societatea administrată de omul de afaceri Aurel Săvulescu a fost silită să intre în faliment după ce Statul român a girat prin Eximbank un credit de 4,5 milioane euro acordat societății Vlasia SRL de către OTP Bank. Declinul Vlasia a veni în momentul în care statul a permis băncii finanțatoare, în speță OTP, să blocheze repetat tragerile din cont, lucru care a determinat inevitabil sistarea lucrărilor la fabrică de carne aflată în construcție și pentru care fusese solicitat creditul.
După, a urmat calvarul pentru Vlasia SRL care a fost dată în judecată de OTP. Atunci reprezentanții statului au ridicat din umeri și s-au prefăcut că nu au văzut și nu au auzit nimic, însă au intervenit în speță, iar la scurt timp societatea comercială a intrat în insolvență.
Din 2019 și până în prezent nimeni nu își explică ce rol a avut Dumitru Dumbravă în acea ședință de la sediul CECCAR și de partea cui a fost, de fapt, în dosarul Vlasia, așa-zisul consilier anticorupție care și în trecut ar mai fi avut unele conexiuni cu OTP Bank.
Dumitru Dumbravă a fost director al Direcţiei juridice, iar mai apoi secretar general al Serviciului Român de Informaţii (SRI). În luna august 2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă – cu o stea, Dumitru Dumbravă, din Serviciul Român de Informaţii începând cu data de 1 septembrie.
În 2015, Dumitru Dumbravă a stârnit controverse după ce în cardul unui interviu a afirmat că pentru SRI justiţia reprezintă un „câmp tactic”.
„Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, a declarat Dumitru Dumbravă.
Doi ani mai târziu, generalul Dumitru Dumbravă a fost audiat în Comisia de Control a SRI, unde a negat că s-ar fi implicat personal pentru rezolvarea unor dosare. Atunci, comisia a decis cu 5 voturi „pentru” și 3 voturi „împotrivă”, să solicite demisia lui Dumitru Dumbravă, pe motiv că cercetările nu pot fi efectuate câtă vreme acesta rămâne în funcție.
Citește și Românii rămân cu rate mari la credite. ANPC a pierdut în instanţă şi cu Raiffeisen Bank