De la delicatese la opere de artă: companiile aeriene îmbunătățesc cabinele premium, în vreme ce livrările de avioane se lasă așteptate

Companiile aeriene din întreaga lume își intensifică eforturile pentru a oferi experiențe din ce în ce mai luxoase pasagerilor lor.
Filip Stan
21 oct. 2024, 17:22
De la delicatese la opere de artă: companiile aeriene îmbunătățesc cabinele premium, în vreme ce livrările de avioane se lasă așteptate

De la caviar servit în clasa business la galerii de artă la bord, toate companiile aeriene își îmbunătățesc serviciile premium pentru a atrage clienți cu putere de cumpărare ridicată. Această competiție se desfășoară într-un context de stagnare a altor îmbunătățiri esențiale, din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare, scrie Financial Times.

Ce experiențe deosebite oferă companiile aeriene pentru cei care călătoresc

După reluarea călătoriilor masive în 2022, odată cu încheierea restricțiilor pandemice, companiile s-au confruntat cu întârzieri semnificative din partea marilor constructori de avioane, Boeing și Airbus. Aceste întârzieri au dus la livrări amânate cu ani întregi și au afecat atât flotele, cât și confortul pasagerilor.

Qatar Airways, de exemplu, a început să ofere caviar în clasa business pe anumite rute, o delicatesă care era anterior rezervată exclusiv pasagerilor din clasa întâi. În plus, compania a anunțat că va lansa un serviciu de Wi-Fi de mare viteză, alimentat de tehnologia Starlink a lui Elon Musk, ceea ce va îmbunătăți semnificativ conectivitatea în timpul zborului. De asemenea, China Airlines a încheiat un parteneriat cu un restaurant de trei stele Michelin pentru a oferi un meniu de degustare pasagerilor.

Emirates a investit masiv în vinuri și șampanii, astfel a cheltuit peste 1 miliard de dolari în ultimii 16 ani, și a semnat contracte pentru utilizarea exclusivă a unor vinuri de la branduri celebre precum Moët & Chandon și Dom Pérignon.

Jonny Clark, consultant pentru brandurile aeriene, spune că noile avantaje sunt adesea mai mult decât simple artificii de marketing.

„Companiile aeriene încearcă să găsească un punct de diferențiere pentru a atrage clienții și mizează pe consumul de produse soft pentru că este mai rapid iar lanțul de aprovizionare este mai rapid”, spune acesta.

Citește și: Biletele de avion se scumpesc! Noua taxă care îi înfurie pe călători. Ce anunț au făcut companiile aeriene

La ce sumă fabuloasă au ajuns aceste cheltuieli ale companiilor din întreaga lume

Cheltuielile pentru aceste îmbunătățiri vin într-un moment în care companiile aeriene raportează profituri semnificative. Asociația Internațională de Transport Aerian estimează că industria va înregistra profituri nete de 30,5 miliarde de dolari în 2024, cu o marjă de profit net de 3,1%.

Pe măsură ce călătorii de agrement devin o categorie din ce în ce mai importantă, aceștia caută experiențe superioare în zbor, în timp ce călătorii de afaceri, care preferă intimitatea și confortul, își reduc frecvența călătoriilor. Jonny Clark subliniază că pasagerii devin din ce în ce mai exigenți, iar companiile aeriene trebuie să se adapteze rapid la aceste așteptări.

În ciuda tendințelor de reducere a claselor întâi, unele companii din Europa investesc mai mult ca niciodată în cabinele de lux și spun că această opțiune nu va dispărea complet de pe piață. Cu toate acestea, competiția pentru a oferi o experiență premium devine tot mai acerbă, pe fondul provocărilor logistice și al așteptărilor în continuă schimbare ale clienților.

„Fiecare client va prioritiza aceste elemente în mod diferit iar ceea ce vrei este să te asiguri că ești în top cu oricare aspect de care îi pasă cel mai mult clientul”, spun Rob Burgess, editor al site-ului Head for Points pentru cei care zboară frecvent.

Citește și: Lege nouă pentru românii care își montează camere de supraveghere în casă. Amenzi mari pentru cine nu respectă noile reguli

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul