De la delicatese la opere de artă: companiile aeriene îmbunătățesc cabinele premium, în vreme ce livrările de avioane se lasă așteptate

Companiile aeriene din întreaga lume își intensifică eforturile pentru a oferi experiențe din ce în ce mai luxoase pasagerilor lor.
Filip Stan
21 oct. 2024, 17:22
De la delicatese la opere de artă: companiile aeriene îmbunătățesc cabinele premium, în vreme ce livrările de avioane se lasă așteptate

De la caviar servit în clasa business la galerii de artă la bord, toate companiile aeriene își îmbunătățesc serviciile premium pentru a atrage clienți cu putere de cumpărare ridicată. Această competiție se desfășoară într-un context de stagnare a altor îmbunătățiri esențiale, din cauza problemelor din lanțul de aprovizionare, scrie Financial Times.

Ce experiențe deosebite oferă companiile aeriene pentru cei care călătoresc

După reluarea călătoriilor masive în 2022, odată cu încheierea restricțiilor pandemice, companiile s-au confruntat cu întârzieri semnificative din partea marilor constructori de avioane, Boeing și Airbus. Aceste întârzieri au dus la livrări amânate cu ani întregi și au afecat atât flotele, cât și confortul pasagerilor.

Qatar Airways, de exemplu, a început să ofere caviar în clasa business pe anumite rute, o delicatesă care era anterior rezervată exclusiv pasagerilor din clasa întâi. În plus, compania a anunțat că va lansa un serviciu de Wi-Fi de mare viteză, alimentat de tehnologia Starlink a lui Elon Musk, ceea ce va îmbunătăți semnificativ conectivitatea în timpul zborului. De asemenea, China Airlines a încheiat un parteneriat cu un restaurant de trei stele Michelin pentru a oferi un meniu de degustare pasagerilor.

Emirates a investit masiv în vinuri și șampanii, astfel a cheltuit peste 1 miliard de dolari în ultimii 16 ani, și a semnat contracte pentru utilizarea exclusivă a unor vinuri de la branduri celebre precum Moët & Chandon și Dom Pérignon.

Jonny Clark, consultant pentru brandurile aeriene, spune că noile avantaje sunt adesea mai mult decât simple artificii de marketing.

„Companiile aeriene încearcă să găsească un punct de diferențiere pentru a atrage clienții și mizează pe consumul de produse soft pentru că este mai rapid iar lanțul de aprovizionare este mai rapid”, spune acesta.

Citește și: Biletele de avion se scumpesc! Noua taxă care îi înfurie pe călători. Ce anunț au făcut companiile aeriene

La ce sumă fabuloasă au ajuns aceste cheltuieli ale companiilor din întreaga lume

Cheltuielile pentru aceste îmbunătățiri vin într-un moment în care companiile aeriene raportează profituri semnificative. Asociația Internațională de Transport Aerian estimează că industria va înregistra profituri nete de 30,5 miliarde de dolari în 2024, cu o marjă de profit net de 3,1%.

Pe măsură ce călătorii de agrement devin o categorie din ce în ce mai importantă, aceștia caută experiențe superioare în zbor, în timp ce călătorii de afaceri, care preferă intimitatea și confortul, își reduc frecvența călătoriilor. Jonny Clark subliniază că pasagerii devin din ce în ce mai exigenți, iar companiile aeriene trebuie să se adapteze rapid la aceste așteptări.

În ciuda tendințelor de reducere a claselor întâi, unele companii din Europa investesc mai mult ca niciodată în cabinele de lux și spun că această opțiune nu va dispărea complet de pe piață. Cu toate acestea, competiția pentru a oferi o experiență premium devine tot mai acerbă, pe fondul provocărilor logistice și al așteptărilor în continuă schimbare ale clienților.

„Fiecare client va prioritiza aceste elemente în mod diferit iar ceea ce vrei este să te asiguri că ești în top cu oricare aspect de care îi pasă cel mai mult clientul”, spun Rob Burgess, editor al site-ului Head for Points pentru cei care zboară frecvent.

Citește și: Lege nouă pentru românii care își montează camere de supraveghere în casă. Amenzi mari pentru cine nu respectă noile reguli

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Locul de legendă din România care a fost distrus din temelii și restaurat. Are un potențial turistic uriaș și policandru superb
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Zodii care se îngroapă în datorii. Vor face față cu greu situației
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Israel amână eliberarea prizonierilor palestinieni: acordul de încetare a focului cu Hamas, în impas
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară