După o noapte de negocieri, Grecia a primit încă o mână de ajutor din partea creditorilor săi şi a comunităţii europene. Amestecul de bucurie, dar şi de un oarecare scepticism s-a manifestat imediat după anunţul încheierii acordului pentru salvarea Greciei, pe ultima sută de metri, după cum s-ar putea spune.
Iată câteva dintre reacţiile participanţilor la negocieri, dar şi a altora care au urmărit din afară evoluţia acordului, relatate de bbc.com.
Alexis Tsipras, primul ministru al Greciei: „Am dus o bătălie grea.Ne aflăm în faţa unor decizii dificile”, a declarat Tsipras, după încheierea acordului. „Ne-am asumat responsabilitatea decizieide a evita să adoptăm planurile extreme ale cercurilor conservatoare din Europa (…) Am reuşit să restructurăm datoria şi să obţinem finanţare pe termen mediu. Grecia va continua lupta pentru a atinge din nou o creştere economică”, a mai spus premierul grec.
Christine Lagarde, directorul FMI: „A fost o noapte laborioasă, dar cred că s-a făcut un pas bun pentru restabilirea încrederii şi vor mai urma mulţi alţii, sunt sigură, care se vor materializa numai prin implementarea a ceea ce s-a decis prin acest acord.”
Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Nu există învingători şi învinşi, nu cred că grecii au fost umiliţi (…) Sunt convins că guvernul Greciei va reuşi să aprobe şi să pună în aplicare deciziile luate astăzi”.
Jeroen Dijsselbloe, preşedintele Eurogrupului: „Încrederea este chestiunea-cheie, noi am examinat reformele, datoriile şi finanţarea de care este nevoie. Am reuşit să cădem de acord asupra tuturor acestor chestiuni pentru a reaşeza Grecia pe un făgaş normal. Parlamentul grec va legifera rapid toate aceste decizii care vă vor ajuta să recăpătaţi încrederea statelor membre. S-a convenit ca aceste reforme să fie puse în practică cât mai repede posibil.”
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: ” Am obţinut un Greek-ment. Parlamentului Greciei i-a rămas doar să îl aprobe”, a spus înalta oficialitate europeană, folosind un joc de cuvinte care să sugereze opoziţia la o altă expresie consacrată deja, şi anume, „Grexit”, folosită când s-a discutat despre o eventuală ieşire a greciei din zona euro.
Francois Hollande, preşedintele Franţei: „O decizie istorică care permite rămânerea Greciei în zona euro (…) O alegere curajoasă (…) Credibilitatea Europei ar fi fost afectată dacă nu ar fi fost un acord astăzi”.
Angela Merkel, cancelarul german: „Ceea ce s-a întâmplat cu Grecia seamănă cu ceea ce s-a întâmplat cu planurile de salvare şi în alte ţări (…) Trebuie făcute schimbări esenţiale, reforma pensiilor, privatizare şi locuri de muncă (…) Vrem să se folosească cele mai bune posibilităţi de privatizare (…) Acest program trebuie sprijinit, pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, am avut probleme cu implementarea programelor.”