De la Panzerfaust 3 la rachetele antitanc Javelin, de 175.000 de dolari bucata. Ce tipuri de arme a trimis fiecare ţară Ucrainei

Nu mai puţin de 19 ţări au trimis armament Ucrainei, în încercarea de a o ajuta să facă faţă invaziei Rusiei. Până acum au fost trimise arme de calibru mic și rachete concepute pentru a distruge tancurile și avioanele de luptă.
Daniel Spătaru
03 mart. 2022, 21:01
De la Panzerfaust 3 la rachetele antitanc Javelin, de 175.000 de dolari bucata. Ce tipuri de arme a trimis fiecare ţară Ucrainei

Iată o listă de arme pe care Occidentul le-a furnizat Ucrainei începând cu data de 1 martie. O serie de alte țări, în special Franța, și-au declarat intenția de a livra ajutor militar, dar nu au specificat încă tipurile de echipamente.

Pistoale și puşti

Belgia (3.000 de puști), Cehia (30.000 de pistoale, 7.000 de puști), Finlanda (2.500 de puști), Grecia , Lituania (număr necunoscut de pistoale și puști), Portugalia.

Cele mai multe dintre armele trimise în Ucraina sunt arme de tip AK-47 . Forțele terestre ale Ucrainei poartă deja puști cu model AK, o moștenire a apartenenței sale la Uniunea Sovietică. Puștile pe care le trimite Grecia sunt descrise drept „Kalashnikov”. Portugalia trimite un număr necunoscut de puști G3 învechite. G3 este incompatibil cu muniția de 7,62 pe 39 și 5,45 milimetri folosită de puștile de tip AK și utilizarea sa practică în Ucraina este în cel mai bun caz discutabilă.

Mitraliere

Cehia (3.000), Italia

Cele mai multe mitraliere moderne sunt în gama de calibru de 7,62 milimetri, dar unele – în special cele montate pe tancuri și alte vehicule de luptă – ajung până la calibrul .50 (12,7 milimetri). Mitralierele sunt utile și împotriva armurii ușoare. Italia trimite atât mitraliere ușoare, cât și mitraliere „Browning”, probabil mitraliere grele de calibru .50.

Puşti cu lunetă

Republica Cehă („zeci”), Țările de Jos (100)

Arme ușoare antitanc M-72 (LAW)
Australia (?) , Belgia (200?), Danemarca (2.700?) , Finlanda (1.500?) , Grecia , Norvegia (2.000)

Arma ușoară antitanc (LAW) M-72 a fost dezvoltată inițial în anii 1960 ca o armă americană cu o singură lovitură, pentru străpungerea armurii inamice pe câmpul de luptă. LAW este un tub de lansare din fibră de sticlă echipat cu un mecanism de ochire. O rachetă antitanc de 66 de milimetri este sigilată din fabrică în interior. Odată tras, tubul de lansare este aruncat.

Cea mai recentă versiune a M-72, M-72EC (Capacitate îmbunătățită), poate străpunpe până la 450 de milimetri de armură omogenă laminată, făcându-o capabilă să dezactiveze vehiculele de luptă ale infanteriei ruse și să pătrundă în flancul și blindajul din spate al tancurilor rusești.

Finlanda trimite 1.500 de rachete ușoare antitanc. Rachetele ar putea include M-72 LAW, Next-Generation Light Anti-Tank Weapons (NLAW) sau rachete APILAS mai vechi, fabricate în Franța.

Armă ușoară antitanc de următoarea generație (NLAW)

Finlanda (1.500?), Luxemburg (100), Suedia (5.000?), Regatul Unit (2.000)

Una dintre cele mai de succes arme de pe câmpul de luptă ucrainean ar fi fost arma antitanc de generație următoare. NLAW este un frate mai mare al M-72 LAW, utilizând un diametru de tub și un focos mai mare, fiind în același timp un sistem de rachete de unică folosință. La fel ca M-72, NLAW este o armă nedirijată.

NLAW, dezvoltat de Saab din Suedia, cântărește 12 kg și are o rază de luptă de până la 800 de metri. Saab susține că NLAW poate „înfrânge orice tanc de luptă principal modern”. În loc să atace un tanc frontal, NLAW zboară deasupra unui tanc și apoi detonează o încărcătură în jos, prin armura subțire a acoperișului unui tanc. Odată tras, tubul de lansare NLAW este aruncat.

Pușcă fără recul Carl Gustav de 84 de milimetri

Australia (?), Canada (100)

Una dintre cele mai longevive arme antitanc existente este pușca fără recul Carl Gustav. Ea constă dintr-un tub de lansare reutilizabil cu ochire, capabil să tragă un proiectil anti-buncăr, anti-blindaj sau anti-personal, fără ghidare, cu un diametru de 84 de milimetri. Canada va furniza 100 de puşti Carl Gustav și 2.000 de cartușe de 84 de milimetri.

Citeşte şi NATO a înarmat Ucraina cu echipament de 700 de milioane de dolari. Hackerii ruşi au pus mâna pe corespondenţa secretă şi acuză Alianţa că livrează mai mult decât arme defensive

Armă antitanc ușoară Panzerfaust 3

Germania (1.000), Italia (?), Țările de Jos (50)

Panzerfaust 3 este succesorul modern al celebrului Panzerfaust („Tank Fist”) al celui de-al Doilea Război Mondial . Arma, ca și strămoșul său din timpul războiului, este concepută pentru a oferi infanteriei germane un lansator de rachete reutilizabil, capabil să lovească tancuri și vehicule blindate. Panzerfaust 3, ca și Carl Gustav, este o armă antitanc ușoară care folosește un tub de lansare reutilizabil. Spre deosebire de arma suedeză, totuși, Panzerfaust 3 trage cu rachete.

Rachetele Panzerfaust 3 au un diametru de 110 milimetri, ceea ce le face substanțial mai mari decât cele ale M-72 LAW. Drept urmare, pot pătrunde considerabil în armură, până la 800 de milimetri de armătură din oțel. Spre deosebire de multe arme antitanc, Pz3 poate fi tras din spații închise, cum ar fi o cameră dintr-o clădire, fără a pune în pericol persoanele din spatele lui cu explozia din spate a rachetei.

Rachetă antitanc cu rază medie de acțiune FGM-48 Javelin – preţ 175.000 dolari bucata

Australia (?), Estonia (?), Letonia (?), Lituania (?), Statele Unite (360+), Regatul Unit (?)

În anii 1990, armata americană a lansat racheta antitanc Javelin de ultimă generație, ca armă antitanc cu rază medie de acțiune. De atunci, a fost exportată pe scară largă către aliații NATO și Ucraina, înainte de invazia rusă.

Javelin este formată din două părți: o unitate de lansare de comandă și canistre de rachete de unică folosință sigilate din fabrică. Canistra de rachetă este atașată la unitatea de lansare de comandă, ceea ce-i permite utilizatorului nu numai să vizeze un tanc inamic, ci și să aleagă modul de atac. Odată lansată racheta, operatorul poate elimina canistra goală și poate încărca una nouă.

Se pare că racheta are o rază de acțiune de 2.500 de metri și poate pătrunde până la 800 de milimetri în blindajul tancului.

Citeşte şi RĂZBOI în Ucraina. Bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani li s-a interzis să părăsească ţara. Se împart arme

Diverse arme anti-tanc

Grecia , Italia

Se pare că Grecia trimite Ucrainei „lansatoare portabile de rachete”, deși nu există date despre ce tip. Italia trimite arme antitanc care ar putea include rachete antitanc cu rază medie de acțiune Milan, dar şi Panzerfaust 3 mai vechi. Milano este o rachetă antitanc din perioada Războiului Rece, cu o rază de acțiune de 2.000 de metri. Poate fi echipată cu vizorul de noapte, camera cu termoviziune MIRA.

Sistem portabil de apărare antiaeriană FIM-92 Stinger Man (MANPADS)

Danemarca (300), Estonia (?), Germania (500), Italia (?), Letonia (?), Lituania (?), Țările de Jos (200)

Racheta Stinger este un sistem de apărare aeriană de umăr. La fel ca o rachetă Javelin, Stinger constă dintr-o unitate de lansare de comandă și rachete individuale, sigilate din fabrică. Stinger se poate poate atinge ținte aflate la distanțe de până la 4,5 km.

Susținătorii occidentali ai Ucrainei au trimis peste 1.000 de Stingers în total. Până acum, rachetele nu au fost folosite prea mult, dar analiștii cred că, pe măsură ce Rusia își va epuiza inventarul de arme ghidate de precizie, va fi forțată să arunce bombe nedirijate de la altitudini mai joase, aducându-le în limitele lui Stinger.

DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Spynews
De ce este interzis să lucrezi de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil. Ce li se întâmplă celor care nu respectă această regulă, conform superstiției
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul unde chiria este de două ori mai mare decât salariul minim. Se află într-o țară pe care românii adoră să o viziteze
Capital.ro
Elena Udrea nu mai scapă! Decizia este definitivă
Playtech.ro
Șoferul care a lovit doi polițiști cu mașina e fostul soț al unei vedete PRO TV. Ar fi consumat alcool și alte substanțe interzise înainte să se urce la volan
DailyBusiness
Vești excelente! Cine va primi o pensie finală de 2.800 lei
Adevarul
Cât costau blănurile purtate de Nicolae și Elena Ceaușescu în ultima lor zi de viață
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Cum e Giovanni Becali în rolul de bunic. Cât de mult s-a schimbat de când a venit pe lume nepoțica lui: "Nu mai am chef de certuri..." 
Spynews
Cum a fost Asia Express pentru Carmen Negoiță și sora ei, Andreea. Cât de grea a fost competiția pentru concurente
Evz.ro
Cine o antrenează pe Ramona Olaru? Este tot o fostă vedetă TV care s-a făcut instructor de pilates
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi polițiști au fost răniți în urma coliziunii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Vestea care a devastat toată România. A murit marele erou al țării. Dumnezeu să-l odihnească!
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
substantial.ro
România este în linie dreaptă pentru aderarea la spațiul Schengen terestru
MediaFlux
ALERTĂ de RĂZBOI în EUROPA! Și ROMÂNIA este VIZATĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9