De la Panzerfaust 3 la rachetele antitanc Javelin, de 175.000 de dolari bucata. Ce tipuri de arme a trimis fiecare ţară Ucrainei

Nu mai puţin de 19 ţări au trimis armament Ucrainei, în încercarea de a o ajuta să facă faţă invaziei Rusiei. Până acum au fost trimise arme de calibru mic și rachete concepute pentru a distruge tancurile și avioanele de luptă.
Daniel Spătaru
03 mart. 2022, 21:01
De la Panzerfaust 3 la rachetele antitanc Javelin, de 175.000 de dolari bucata. Ce tipuri de arme a trimis fiecare ţară Ucrainei

Iată o listă de arme pe care Occidentul le-a furnizat Ucrainei începând cu data de 1 martie. O serie de alte țări, în special Franța, și-au declarat intenția de a livra ajutor militar, dar nu au specificat încă tipurile de echipamente.

Pistoale și puşti

Belgia (3.000 de puști), Cehia (30.000 de pistoale, 7.000 de puști), Finlanda (2.500 de puști), Grecia , Lituania (număr necunoscut de pistoale și puști), Portugalia.

Cele mai multe dintre armele trimise în Ucraina sunt arme de tip AK-47 . Forțele terestre ale Ucrainei poartă deja puști cu model AK, o moștenire a apartenenței sale la Uniunea Sovietică. Puștile pe care le trimite Grecia sunt descrise drept „Kalashnikov”. Portugalia trimite un număr necunoscut de puști G3 învechite. G3 este incompatibil cu muniția de 7,62 pe 39 și 5,45 milimetri folosită de puștile de tip AK și utilizarea sa practică în Ucraina este în cel mai bun caz discutabilă.

Mitraliere

Cehia (3.000), Italia

Cele mai multe mitraliere moderne sunt în gama de calibru de 7,62 milimetri, dar unele – în special cele montate pe tancuri și alte vehicule de luptă – ajung până la calibrul .50 (12,7 milimetri). Mitralierele sunt utile și împotriva armurii ușoare. Italia trimite atât mitraliere ușoare, cât și mitraliere „Browning”, probabil mitraliere grele de calibru .50.

Puşti cu lunetă

Republica Cehă („zeci”), Țările de Jos (100)

Arme ușoare antitanc M-72 (LAW)
Australia (?) , Belgia (200?), Danemarca (2.700?) , Finlanda (1.500?) , Grecia , Norvegia (2.000)

Arma ușoară antitanc (LAW) M-72 a fost dezvoltată inițial în anii 1960 ca o armă americană cu o singură lovitură, pentru străpungerea armurii inamice pe câmpul de luptă. LAW este un tub de lansare din fibră de sticlă echipat cu un mecanism de ochire. O rachetă antitanc de 66 de milimetri este sigilată din fabrică în interior. Odată tras, tubul de lansare este aruncat.

Cea mai recentă versiune a M-72, M-72EC (Capacitate îmbunătățită), poate străpunpe până la 450 de milimetri de armură omogenă laminată, făcându-o capabilă să dezactiveze vehiculele de luptă ale infanteriei ruse și să pătrundă în flancul și blindajul din spate al tancurilor rusești.

Finlanda trimite 1.500 de rachete ușoare antitanc. Rachetele ar putea include M-72 LAW, Next-Generation Light Anti-Tank Weapons (NLAW) sau rachete APILAS mai vechi, fabricate în Franța.

Armă ușoară antitanc de următoarea generație (NLAW)

Finlanda (1.500?), Luxemburg (100), Suedia (5.000?), Regatul Unit (2.000)

Una dintre cele mai de succes arme de pe câmpul de luptă ucrainean ar fi fost arma antitanc de generație următoare. NLAW este un frate mai mare al M-72 LAW, utilizând un diametru de tub și un focos mai mare, fiind în același timp un sistem de rachete de unică folosință. La fel ca M-72, NLAW este o armă nedirijată.

NLAW, dezvoltat de Saab din Suedia, cântărește 12 kg și are o rază de luptă de până la 800 de metri. Saab susține că NLAW poate „înfrânge orice tanc de luptă principal modern”. În loc să atace un tanc frontal, NLAW zboară deasupra unui tanc și apoi detonează o încărcătură în jos, prin armura subțire a acoperișului unui tanc. Odată tras, tubul de lansare NLAW este aruncat.

Pușcă fără recul Carl Gustav de 84 de milimetri

Australia (?), Canada (100)

Una dintre cele mai longevive arme antitanc existente este pușca fără recul Carl Gustav. Ea constă dintr-un tub de lansare reutilizabil cu ochire, capabil să tragă un proiectil anti-buncăr, anti-blindaj sau anti-personal, fără ghidare, cu un diametru de 84 de milimetri. Canada va furniza 100 de puşti Carl Gustav și 2.000 de cartușe de 84 de milimetri.

Citeşte şi NATO a înarmat Ucraina cu echipament de 700 de milioane de dolari. Hackerii ruşi au pus mâna pe corespondenţa secretă şi acuză Alianţa că livrează mai mult decât arme defensive

Armă antitanc ușoară Panzerfaust 3

Germania (1.000), Italia (?), Țările de Jos (50)

Panzerfaust 3 este succesorul modern al celebrului Panzerfaust („Tank Fist”) al celui de-al Doilea Război Mondial . Arma, ca și strămoșul său din timpul războiului, este concepută pentru a oferi infanteriei germane un lansator de rachete reutilizabil, capabil să lovească tancuri și vehicule blindate. Panzerfaust 3, ca și Carl Gustav, este o armă antitanc ușoară care folosește un tub de lansare reutilizabil. Spre deosebire de arma suedeză, totuși, Panzerfaust 3 trage cu rachete.

Rachetele Panzerfaust 3 au un diametru de 110 milimetri, ceea ce le face substanțial mai mari decât cele ale M-72 LAW. Drept urmare, pot pătrunde considerabil în armură, până la 800 de milimetri de armătură din oțel. Spre deosebire de multe arme antitanc, Pz3 poate fi tras din spații închise, cum ar fi o cameră dintr-o clădire, fără a pune în pericol persoanele din spatele lui cu explozia din spate a rachetei.

Rachetă antitanc cu rază medie de acțiune FGM-48 Javelin – preţ 175.000 dolari bucata

Australia (?), Estonia (?), Letonia (?), Lituania (?), Statele Unite (360+), Regatul Unit (?)

În anii 1990, armata americană a lansat racheta antitanc Javelin de ultimă generație, ca armă antitanc cu rază medie de acțiune. De atunci, a fost exportată pe scară largă către aliații NATO și Ucraina, înainte de invazia rusă.

Javelin este formată din două părți: o unitate de lansare de comandă și canistre de rachete de unică folosință sigilate din fabrică. Canistra de rachetă este atașată la unitatea de lansare de comandă, ceea ce-i permite utilizatorului nu numai să vizeze un tanc inamic, ci și să aleagă modul de atac. Odată lansată racheta, operatorul poate elimina canistra goală și poate încărca una nouă.

Se pare că racheta are o rază de acțiune de 2.500 de metri și poate pătrunde până la 800 de milimetri în blindajul tancului.

Citeşte şi RĂZBOI în Ucraina. Bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani li s-a interzis să părăsească ţara. Se împart arme

Diverse arme anti-tanc

Grecia , Italia

Se pare că Grecia trimite Ucrainei „lansatoare portabile de rachete”, deși nu există date despre ce tip. Italia trimite arme antitanc care ar putea include rachete antitanc cu rază medie de acțiune Milan, dar şi Panzerfaust 3 mai vechi. Milano este o rachetă antitanc din perioada Războiului Rece, cu o rază de acțiune de 2.000 de metri. Poate fi echipată cu vizorul de noapte, camera cu termoviziune MIRA.

Sistem portabil de apărare antiaeriană FIM-92 Stinger Man (MANPADS)

Danemarca (300), Estonia (?), Germania (500), Italia (?), Letonia (?), Lituania (?), Țările de Jos (200)

Racheta Stinger este un sistem de apărare aeriană de umăr. La fel ca o rachetă Javelin, Stinger constă dintr-o unitate de lansare de comandă și rachete individuale, sigilate din fabrică. Stinger se poate poate atinge ținte aflate la distanțe de până la 4,5 km.

Susținătorii occidentali ai Ucrainei au trimis peste 1.000 de Stingers în total. Până acum, rachetele nu au fost folosite prea mult, dar analiștii cred că, pe măsură ce Rusia își va epuiza inventarul de arme ghidate de precizie, va fi forțată să arunce bombe nedirijate de la altitudini mai joase, aducându-le în limitele lui Stinger.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!