Sfaturile nutriţioniştilor: De la post la bunătăţile pascale

Trecerea de la alimentația de post la cea bogată în bucate pascale este o provocare. Pentru a nu risca să ai probleme de sănătate, urmează sfaturile nutriționiștilor!
Iulian Tudor
18 apr. 2017, 11:46
Sfaturile nutriţioniştilor: De la post la bunătăţile pascale

Dacă ai ales să te abții de la mâncarea de dulce pe întreaga durată a Postului Mare sau doar pe o perioadă scurtă, dar chiar și dacă nu ai ținut post, festinul de Paște îți poate crea probleme de digestie. Pentru a nu te număra printre românii care-și petrec sărbătorile la Urgență, păstrează cumpătarea și gustă câte puțin din fiecare preparat.

Porții mici și dese

Nu ai de suferit din cauza exceselor culinare pascale dacă te rezumi la cantități mici luate din fiecare preparat și, mai ales, dacă mănânci puțin și des, lăsând o distanță de măcar 2 ore între mese.
Ai putea gusta din pască și cozonac la micul dejun, alături de o ceașcă de lapte, de cafea neîndulcită sau de ceai de plante care stimulează digestia, în special activitatea hepatică (pelin, rostopască, gălbenele, mentă). Apoi, după ce te alături familiei la tradiționala masă pascală, rezumă-te doar la 2 ouă, puțin drob și friptură de miel. Ciocnește doar 2 pahare de vin sau altă băutură cu alcool, cu atât mai mult dacă ești hipertensiv.

Așa eviți balonarea!

În primele zile după încheierea postului, cei mai mulți români se plâng de dureri abdominale, balonare, gaze intestinale în exces. Te privezi de toate aceste neplăceri dacă vorbești foarte puțin în timp ce mănânci și dacă ai răbdarea de a mesteca pe îndelete. Un obicei care favorizează apariția balonării este consumarea de lichide în timpul mesei.
Amână să bei orice fel de băutură, chiar și apă până la 20-30 de minute după ce ai terminat de mâncat. Cele carbogazoase mai ales au efectul de a dilua sucul gastric și de a îngreuna digestia. Încă un aspect care face dificilă mistuirea alimentelor este odihna după masă. Mișcarea moderată, cum ar fi o plimbare scurtă în parc, stimulează digestia, scade glicemia și nu permite nici acumularea kilogramelor în plus.

Alimentele hipercalorice în exces duc la indigestie

O altă tulburare care-i aduce pe mulți la medic de sărbători este indigestia. Adesea, este cauzată nu doar de lipsa de fracționare a porțiilor mari, ci și de preparatele grele, din carne de miel, de rață sau vânat, cu sosuri. Acestea au un aport ridicat de calorii și este posibil să devină indigeste, cu atât mai mult dacă sunt consumate în cantități mari sau la aceeași masă cu prăjituri, produse de patiserie sau cofetărie, dulciuri care abundă în unt, cacao, ouă.

Respectă regimul dacă ai diabet

Suferi de diabet sau ai colesterolul mărit? Ai mai multă grijă ce şi cât mănânci. Trebuie să reduci grăsimile și glucidele, respectând în continuare cu stricteţe regimul alimentar. Ține cont de aportul caloric corespunzător unei zile, împărţit pe 5 sau 6 mese, iar, dacă ai hipercoelsterolemie, evită alimentele grase, precum carnea de miel, creierul, slănina, sosurile și prăjelile.

Truc

Înainte de mesele grele de Paște, mănâncă ananas sau kiwi, deoarece conțin enzime necesare digestiei.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriție și igiena alimentației

Pentru că preparatele tradiționale de Paște sunt greu de digerat și nesănătoase, indiferent că am ținut post sau nu, e bine să limităm consumul de ouă, mai ales că ele se regăsesc și în pască și drob. Putem ciocni mai multe ouă și să mâncăm maximum 2. Porțiile ar fi indicat să fie mici sau să sărim peste felurile după care nu ne dăm în vânt. Când pregătim masa de Paște, ar fi bine să încercăm s-o facem mai ușor de digerat, să nu prăjim ceapa sau ficatul pentru drob, să alegem bucățile mai slabe de miel, să degresăm ciorba, stufatul să nu aibă ceapă exagerat de prăjită în multă grăsime. Nu trebuie să exagerăm nici cu vinul, pentru că pancreasul este și așa suprasolicitat, și să nu uităm: mâncarea nu trebuie terminată într-o zi. Avem timp să gustăm treptat toate bunătățile.
Atenție!

Băuturile cu alcool, consumate la începutul mesei, favorizează indigestia.

Află cum poți să previi indigestia AICI.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cum diminuezi factura la gaze, dacă ai centrală termică. Metode simple
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!