Sfaturile nutriţioniştilor: De la post la bunătăţile pascale

Trecerea de la alimentația de post la cea bogată în bucate pascale este o provocare. Pentru a nu risca să ai probleme de sănătate, urmează sfaturile nutriționiștilor!
Iulian Tudor
18 apr. 2017, 11:46
Sfaturile nutriţioniştilor: De la post la bunătăţile pascale

Dacă ai ales să te abții de la mâncarea de dulce pe întreaga durată a Postului Mare sau doar pe o perioadă scurtă, dar chiar și dacă nu ai ținut post, festinul de Paște îți poate crea probleme de digestie. Pentru a nu te număra printre românii care-și petrec sărbătorile la Urgență, păstrează cumpătarea și gustă câte puțin din fiecare preparat.

Porții mici și dese

Nu ai de suferit din cauza exceselor culinare pascale dacă te rezumi la cantități mici luate din fiecare preparat și, mai ales, dacă mănânci puțin și des, lăsând o distanță de măcar 2 ore între mese.
Ai putea gusta din pască și cozonac la micul dejun, alături de o ceașcă de lapte, de cafea neîndulcită sau de ceai de plante care stimulează digestia, în special activitatea hepatică (pelin, rostopască, gălbenele, mentă). Apoi, după ce te alături familiei la tradiționala masă pascală, rezumă-te doar la 2 ouă, puțin drob și friptură de miel. Ciocnește doar 2 pahare de vin sau altă băutură cu alcool, cu atât mai mult dacă ești hipertensiv.

Așa eviți balonarea!

În primele zile după încheierea postului, cei mai mulți români se plâng de dureri abdominale, balonare, gaze intestinale în exces. Te privezi de toate aceste neplăceri dacă vorbești foarte puțin în timp ce mănânci și dacă ai răbdarea de a mesteca pe îndelete. Un obicei care favorizează apariția balonării este consumarea de lichide în timpul mesei.
Amână să bei orice fel de băutură, chiar și apă până la 20-30 de minute după ce ai terminat de mâncat. Cele carbogazoase mai ales au efectul de a dilua sucul gastric și de a îngreuna digestia. Încă un aspect care face dificilă mistuirea alimentelor este odihna după masă. Mișcarea moderată, cum ar fi o plimbare scurtă în parc, stimulează digestia, scade glicemia și nu permite nici acumularea kilogramelor în plus.

Alimentele hipercalorice în exces duc la indigestie

O altă tulburare care-i aduce pe mulți la medic de sărbători este indigestia. Adesea, este cauzată nu doar de lipsa de fracționare a porțiilor mari, ci și de preparatele grele, din carne de miel, de rață sau vânat, cu sosuri. Acestea au un aport ridicat de calorii și este posibil să devină indigeste, cu atât mai mult dacă sunt consumate în cantități mari sau la aceeași masă cu prăjituri, produse de patiserie sau cofetărie, dulciuri care abundă în unt, cacao, ouă.

Respectă regimul dacă ai diabet

Suferi de diabet sau ai colesterolul mărit? Ai mai multă grijă ce şi cât mănânci. Trebuie să reduci grăsimile și glucidele, respectând în continuare cu stricteţe regimul alimentar. Ține cont de aportul caloric corespunzător unei zile, împărţit pe 5 sau 6 mese, iar, dacă ai hipercoelsterolemie, evită alimentele grase, precum carnea de miel, creierul, slănina, sosurile și prăjelile.

Truc

Înainte de mesele grele de Paște, mănâncă ananas sau kiwi, deoarece conțin enzime necesare digestiei.

Sfatul specialistului

Dr. Corina Zugravu, medic primar în nutriție și igiena alimentației

Pentru că preparatele tradiționale de Paște sunt greu de digerat și nesănătoase, indiferent că am ținut post sau nu, e bine să limităm consumul de ouă, mai ales că ele se regăsesc și în pască și drob. Putem ciocni mai multe ouă și să mâncăm maximum 2. Porțiile ar fi indicat să fie mici sau să sărim peste felurile după care nu ne dăm în vânt. Când pregătim masa de Paște, ar fi bine să încercăm s-o facem mai ușor de digerat, să nu prăjim ceapa sau ficatul pentru drob, să alegem bucățile mai slabe de miel, să degresăm ciorba, stufatul să nu aibă ceapă exagerat de prăjită în multă grăsime. Nu trebuie să exagerăm nici cu vinul, pentru că pancreasul este și așa suprasolicitat, și să nu uităm: mâncarea nu trebuie terminată într-o zi. Avem timp să gustăm treptat toate bunătățile.
Atenție!

Băuturile cu alcool, consumate la începutul mesei, favorizează indigestia.

Află cum poți să previi indigestia AICI.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Leguma din România pentru care străinii sunt în stare să stea la coadă. Mulți abia o așteaptă și îi recunosc gustul și calitățile nutritive deosebite. Suprafața cultivabilă s-a înjumătățit, iar producția a atins cel mai mic nivel
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Decizie fără precedent în România. Teamă de pană majoră de curent
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Rugăciuni de Paște. Ce să rostești în această perioadă sfântă?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul