De necrezut! Cât costă acest coșuleț de cireșe din supermarket

Cireșele sunt mult mai scumpe decât în alți ani și nu oricine și le permite. Unii români își cumpără doar câteva, de poftă, foarte puțini se îndură să dea atâția bani pe un kilogram găsit în piețe.
Filip Stan
15 mai 2023, 09:07
De necrezut! Cât costă acest coșuleț de cireșe din supermarket

Prețurile la cireșe de la tarabele din piață îi face pe mulți să-și pună pofta în cui. E fructul-vedetă al lunii mai, dar anul acesta a devenit un lux și majoritatea oamenilor îl evită.

Spre exemplu, în Piața Rahova din București un kilogram de cireșe românești costă 100 de lei, de patru ori mai mare decât prețul cărnii. O persoană care a cerut permisiunea să fotografieze cireșele a fost întâmpinată de un răspuns șocant: „Nu aveți voie să gustați. Cel puțin, nu acum. Mai încolo, da!”.

Fructele scoase la vânzare în piețele din Mănăștur sunt aduse din Grecia și costă în jur de 50 lei kilogramul. În paralel, în piața Mihai Viteazu din Cluj, tariful este unul mult mai mare: un kilogram se vinde cu 60 lei.

Prețul unui kilogram de cireșe în București, conform unui reportaj realizat de Realitatea, este de 200 de lei. Iar în Sibiu, în Piața Cibin, un kilogram de fructe costă 100 de lei. Femeia care le vinde le-a adus din Spania și spune că a avut câțiva clienți.

Ce spun românii despre prețurile uriașe la cireșe

Clienţii spun că preferă să cumpere două kilograme de carne sau căpşuni mult mai ieftine şi aşteaptă ca luna iunie să vină cu o ofertă mai bogată pe piaţă şi cu preţuri pentru toate buzunarele.

„Am 40 de ani de muncă şi 1.500 de lei pensie, nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii”, a spus un pensionar, în timp ce o altă persoană aflată la cumpărături a afirmat că preţurile cireşelor sunt „normale la timpul acesta”.

Citește și Cireşe cu preţ de „caviar” în pieţele româneşti: ”Nu îmi permit să cumpăr nici sâmburii, am 1.500 de lei pensie”

Specialiştii din domeniul pomiculturii spun că în acest an producţia de cireşe ar putea fi ceva mai mică faţă de anul precedent, din pricina frigului care a afectat la începutul primăverii pomii fructiferi.

„Cireşele care au apărut acum pe piaţă sunt din spaţii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai târziu, pentru că am avut parte de o primăvară destul de rece. Am fost afectaţi de acel îngheţ de la sfârşit de martie, început de aprilie. Coacerea ar putea să fie decalată cu cel puţin o săptămână. La staţiune avem cireşi cultivaţi pe 10 hectare de teren. Urmează să stabilim exact în ce procent ar putea fi afectată producţia din acest an”, a declarat Andrei Tabacu, inginer în cadrul Staţiunii de Cercetare Pomicolă Istriţa – Buzău.

Cât costă cireșele în afara țării, în supermarket

Situația nu e mai bună nici în afară. O femeie din Austria a fost la cumpărături într-un supermarket din Viena și a rămas șocată. Un coș mic cu câteva cireșe costă nu mai puțin de 59 de euro acolo.

Citește și Prețuri imense: cât costă kilogramul de cireșe în 2023. Primul lot pentru anul în curs

„Cireșele de lux menționate în articol au fost disponibile doar pentru o perioadă scurtă de timp în două supermarketuri vieneze, care se situează la adrese elegante ale orașului. Ambele piețe sunt cunoscute pentru gama specială pe care o deținem acolo. Ea se adresează doar unor anumiți clienți care caută exact aceste specialități din nou și din nou”, a explicat purtătoarea de cuvânt a magazinului Spar pentru ziarul Heute.

Era vorba de cireșe speciale oferite în afara sezonului european. Fructul e adus din Italia și de săptămâna următoare va fi adus unul din Spania. Prețul pentru 500 g este de 4,99 euro.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Partidul lui Macron câștigă președinția Adunării Naționale după un vot strâns
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'