Dacă aveți această bancnotă o puteți vinde pe OLX și vă alegeți cu o sumă deloc de ignorat. Colecționarii de bani abia așteaptă să o cumpere.
Această bancnotă cu Brâncuși a fost emisă în 1991. E prima bancnotă scoasă în perioada de după Revoluția din 1989. Aceasta avea o valoare nominală de 500 de lei și a suferit unele modificări în anul următor. Astfel, în decembrie 1992, Banca Națională a României a pus în circulație o nouă bancnotă cu valoarea nominală tot de 500 de lei însă care îl reprezintă pe marele sculptor privind spre stânga, alături de două dintre celebrele sale opere de artă.
Pe OLX puteți vinde bancnota și cu 1.000 de lei. Unii români vând seturi întregi de astfel de bancnote și atuni suma crește considerabil.
Printre bancnotele căutate în ultima vreme se numără și cea de 50.000 de lei din 2001, care are pe avers portretul compozitorului George Enescu şi se vinde pe OLX la prețul de 100 de lei.
Detalii despre bancnota de 50.000 de lei
Avers: Portretul compozitorului George Enescu (1881-1955), privit din faţă. În centru, sunt ilustrate: un element floral reprezentând o garoafă (Dianthus dianthus), două note muzicale şi o vioară. Sus, stema României, denumirea băncii centrale emitente, „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, şi medalion cu sigla „B.N.R.”. Jos, valoarea nominală în cifre şi litere „50.000 lei CINCIZECI MII”. În stânga, semnăturile guvernatorului, casierului central şi anul emisiunii „2001”. În dreapta, vertical, valoarea „CINCIZECI MII 50.000”.
Revers: În centru, este ilustrat Ateneul Român. În dreapta, imaginea unui pian. Sus, sînt imprimate: valoarea nominală „50.000” atît pe verticală cît şi pe orizontală, denumirea băncii centrale „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI” şi sigla B.N.R. Jos, în dreapta, valoarea nominală în litere şi cifre „CINCIZECI MII lei 50.000”, iar în stânga, dreptunghi cu sigla B.N.R. În planul din stînga ferestrei transparente este redat vertical textul: „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”.
Seria şi numărul bancnotei, tipărite cu litere şi cifre în două culori, negru şi roşu, sunt imprimate astfel: cele cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime sunt amplasate vertical în stânga reversului bancnotei; cele cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare sunt amplasate în dreapta reversului bancnotei.