De necrezut! România va putea avea fermă de scoici. Prețul pentru închirierea unui metru pătrat de apă

România va avea pentru prima dată fermă de scoici. Asta, potrivit unei noi legi care le dă posibilitate investitorilor să închirieze luciul de apă din Marea Neagră pentru acvacultură.
Filip Stan
17 iul. 2024, 23:47
De necrezut! România va putea avea fermă de scoici. Prețul pentru închirierea unui metru pătrat de apă

Pare greu de crezut, însă, România va avea, pentru prima dată, ferme de scoici. Asta, pe baza unei noi legi care le oferă investitorilor posibilitatea de a închiria luciul de apă din Marea Neagră pentru acvacultură. Pare o realizare mare, dar, dacă ne uităm la bulgari, suntem cu 35 de ani în urma lor. Ei au testat apele imediat după anii 1990 și au reușit să găsească perla profitului.

România va putea avea fermă de scoici

Midiile ne pot pune uneori sănătatea în pericol, iar o anchetă Observator arată că pescarii recoltează scoici în mod ilegal. Mai mult, rezultatele analizelor de laborator au semănat cu o lecție de chimie și i-au șocat pe specialiști. Asta, pentru că midiile erau pline de metale grele.

Astfel,  acvacultura ar fi singura garanție că delicatesele provin din surse sigure. Investitorii cer de 30 de ani o legislaţie prin care să fie concesionată apa Mării Negre. În urma dezvăluirilor anchetei realizate de cei de la Observator, oamenii legii s-au sesizat și au decis să creeze cadrul legal pentru ferme de scoici în România.

„Legea permite, pentru prima dată, posibilitatea închirierii unor perimetre în Marea Neagră pentru diferite tipuri de acvacultură. Aşa cum se întâmplă în Bulgaria, spre exemplu”, declară Mircea Fechet, ministrul Mediului.

De asemenea, perioada de închiriere a apei va fi mai mare decât cea din Bulgaria, spre exemplu. „Au stabilit o durată de 20 de ani pentru închirierea acestor perimetre. O durată pe care eu o apreciez ca fiind suficient de mare cât să permită nişte investiţii serioase. Urmează să fie o licitaţie, la un preţ de pornire: 6 bani pe metru pătrat, pe an”, a mai spus Fechet.

Așadar, cu aproximativ 20.000 de lei pe an pot fi închiriate 35 de hectare de apă. Primele oferte pot fi depuse începând de săptămâna viitoare, potrivit ministrului Mediului.

Citește și: Ce alimente nu ar trebui să comanzi niciodată la restaurant. Sunt mari șanse să te îmbolnăvești

Cât despre zone, au fost alese trei: de la Gura Portiţei la Corbu, din Năvodari până în Constanţa-Tomis şi din Agigea la Neptun. Fermele pot fi amplasate chiar de la câţiva metri de mal, până la 22 de kilometri în larg, la adâncimi de până la 50 de metri.

Citește și: Restaurantul lui Pescobar din Cluj, desființat de clienți: „A fost teribil! Pâine congelată și fructe de mare congelate aruncate în ulei”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'