Pare greu de crezut, însă, România va avea, pentru prima dată, ferme de scoici. Asta, pe baza unei noi legi care le oferă investitorilor posibilitatea de a închiria luciul de apă din Marea Neagră pentru acvacultură. Pare o realizare mare, dar, dacă ne uităm la bulgari, suntem cu 35 de ani în urma lor. Ei au testat apele imediat după anii 1990 și au reușit să găsească perla profitului.
Midiile ne pot pune uneori sănătatea în pericol, iar o anchetă Observator arată că pescarii recoltează scoici în mod ilegal. Mai mult, rezultatele analizelor de laborator au semănat cu o lecție de chimie și i-au șocat pe specialiști. Asta, pentru că midiile erau pline de metale grele.
Astfel, acvacultura ar fi singura garanție că delicatesele provin din surse sigure. Investitorii cer de 30 de ani o legislaţie prin care să fie concesionată apa Mării Negre. În urma dezvăluirilor anchetei realizate de cei de la Observator, oamenii legii s-au sesizat și au decis să creeze cadrul legal pentru ferme de scoici în România.
„Legea permite, pentru prima dată, posibilitatea închirierii unor perimetre în Marea Neagră pentru diferite tipuri de acvacultură. Aşa cum se întâmplă în Bulgaria, spre exemplu”, declară Mircea Fechet, ministrul Mediului.
De asemenea, perioada de închiriere a apei va fi mai mare decât cea din Bulgaria, spre exemplu. „Au stabilit o durată de 20 de ani pentru închirierea acestor perimetre. O durată pe care eu o apreciez ca fiind suficient de mare cât să permită nişte investiţii serioase. Urmează să fie o licitaţie, la un preţ de pornire: 6 bani pe metru pătrat, pe an”, a mai spus Fechet.
Așadar, cu aproximativ 20.000 de lei pe an pot fi închiriate 35 de hectare de apă. Primele oferte pot fi depuse începând de săptămâna viitoare, potrivit ministrului Mediului.
Citește și: Ce alimente nu ar trebui să comanzi niciodată la restaurant. Sunt mari șanse să te îmbolnăvești
Cât despre zone, au fost alese trei: de la Gura Portiţei la Corbu, din Năvodari până în Constanţa-Tomis şi din Agigea la Neptun. Fermele pot fi amplasate chiar de la câţiva metri de mal, până la 22 de kilometri în larg, la adâncimi de până la 50 de metri.