Valeriu Gheorghiţă a afirmat că, din luna aprilie, în paralel cu etapa a doua va fi deschisă etapa a treia de vaccinare și va fi crescută capacitatea de administrare a dozelor. Întrebat de când se vor putea românii programa pe platformă, pentru vaccinare, acesta a răspuns că din 1 martie se deschid cele 130 de cabinete noi pentru vaccinare cu Pfizer, anunțate anterior, ceea ce înseamnă aproximativ 156.000 de noi locuri de vaccinare. „De mâine, platforma va fi disponibilă pentru programarea persoanelor care sunt eligibile și anume persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, cunoscute cu boli cronice și cu dizabilități. Nu vom face programare în această etapă pentru persoanele care deservesc activități esențiale„, a afirmat el.
„Sperăm să ajungem la peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic, ceea ce înseamnă că în septembrie ne vom atinge obiectivul„, a mai spus Gheorghiţă, la Antena 3.
În ce privește vaccinarea persoanelor cu dizabilități cu ajutorul echipelor mobile, medicul a spus că procesul este mai anevoios deoarece este vorba de 25.000 de persoane la nivel național, adică 25.000 de adrese și nu există suficiente echipe mobile disponibile ca să permită vaccinarea în timp scurt.
Referitor la pașaportul de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă a spus că discuțiile există la nivelul statelor membre UE și este posibil să se ajungă „la acest tip de adaptare tocmai pentru a înlesni circulația persoanelor fără să mai fie nevoite să facă un test care să dovedească absența virusului și să nu mai intre în carantină”, însă, în opinia sa, o decizie ar fi prematură, având în vedere că doar circa 3% din populația Europei este vaccinată complet. „Discuțiile există la nivelul statelor membre UE și este posibil să se ajungă la acest tip de adaptare tocmai pentru a facilita circulația persoanelor fără să mai fie nevoite să facă un test care să dovedească absența virusului și să nu mai intre în carantină„, apreciază Valeriu Gheorghiţă.
Citeşte şi Gheorghiţă, noi detalii despre reacţiile adverse apărute după vaccinarea cu AstraZeneca