De teama facturilor uriașe la căldură craiovenii au închis caloriferul şi s-au încălzit cu aragazul. Este și cazul mai multor craioveni care în speranța că nu vor mai cheltui foarte mulți bani la căldură și-au închis caloriferele și s-au încălzit cu ajutorul aragazului.
Craiovenii care dețin repartitoare de căldură și-au închis caloriferele în speranța că vor scăpa de facturile uriașe și au găsit o altă metodă de a se încălzi.
Pentru că consumul de gaze nu este contorizat individual și factura se împarte tuturor locatarilor din bloc, aceștia pun în cuptor sau direct pe flacăra aragazului cărămizi refractare și dau drumul gazelor, pentru a-și încălzi locuința. Din cauza acestor practici consumul de gaze s-a dublat.
Astfel, un apartament în care locuiește o singură persoană care recurge la o astfel de metodă, poate consuma, într-o lună, mai multe gaze decât un apartament în care locuiesc patru persoane. Iar revoltător este faptul că la plată, apartamentul în care locuiesc cele patru persoane care nu s-au încălzit la aragaz, va plăti o factură mai mai mare la gaze, deoarece consumul se taxează pe persoană.
”La blocurile cu repartitoare s-a dublat consumul de gaze. Ceea ce înseamnă că proprietarii, ca să nu plătească facturi mari la căldură, au închis repartitoarele, dar au folosit gazele. Dacă într-un bloc fără repartitoare avem la gaze 20,30 lei cel mult 25 lei/persoană, într-un bloc cu repartitoare costurile sunt mult mai mari. S-a ajuns la 45-50 de lei de persoană. Uite, în blocul acesta avem 83,33 de lei, factura la gaze pentru un apartament cu trei persoane, apartament cu două persoane are la gaze de plătit 55,56 de lei“, a declarat preşedinta unei asociaţii de proprieatri din cartierul Brazda lui Novac, pentru Gazeta de Sud.
Ce au luat pe mere au dat pe pere. Craiovenii care au crezut că vor plăti mai puţin la factura de căldură dacă vor închide caloriferele şi vor aprinde gazele, s-au înşelat amarnic. Asta pentru că chiar dacă gazele sunt la pauşal, consumul ridicat a crescut valoarea facturii și ce nu au plătit la căldură, au plătit la gaze.
„Este o falsă impresie că au economisit la facturile de la Termo, fiindcă au plătit mult mai mult la facturile de gaze. Iată un exemplu: un bloc fără repartitoare are factura totală la gaze în valoare de 1.821 de lei, în timp ce un bloc cu repartitoare are factura la gaze de 4.561 de lei. Se vede clar că este o valoare mult mai mare, triplă. Iar individual, într-un bloc cu repartitoare, se plătesc 45 lei/persoană la gaze, în timp ce într-un bloc fără repartitoare se plătesc 25 lei/persoană la factura de gaze“, a dezvăluit reprezentanta unei firme de administrare imobile.