Începe goana după brazi de Sărbători! Crăciunul în familie este de neconceput fără tradiționalul brad împodobit, care completează perfect atmosfera de sărbătoare din casele românilor. Clujenii pot cumpăra pomul de Crăciun, cu înălțimi variabile între 2 și 3 metri, la mai puțin de 35 de lei.
Romsilva anunță că pune la vânzare peste 20.000 de pomi de Crăciun, în sezonul sărbătorilor de iarnă.
Din cei 24.796 de pomi de Crăciun care vor fi puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 17.569 bucăți sunt produși în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate, iar 7.227 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.
Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 18.898, iar diferența de 5.898 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase.
Prețurile pomilor puși la vânzare de ocoalele silvice Romsilva pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălțimea de până în 1,3 metri, și ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri. Cei cu înălțimi de peste 3 metri sunt considerați comenzi speciale. Prețurile menționate sunt cele practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva.
Instituţia menţionează că preţurile menţionate sunt cele practicate pentru pomii de Crăciun achiziţionaţi direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva.
”Direcţiile silvice vr onora, cu prioritate, cererile populaţiei, prin vânzarea directă şi numai în limita excedentului se va face valorificarea către operatori economici”, a mai precizat instituţia.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pune la vânzare câteva sute de brazi de Crăciun, însă niciunul în Caraş-Severin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei silvice judeţene, Dan Câmpan, pomii vor fi doar pentru personalul silvic, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Reșița.
“Direcția silvică din Caraş-Severin a adoptat o abordare responsabilă în ceea ce privește recoltarea pomilor de Crăciun din fondul forestier, scăzând gradual numărul pomilor recoltați în ultimii ani și astfel implicit presiunea asupra arboretelui tânăr, încurajând dezvoltarea normală a acestora prin promovarea exemplarelor de viitor drept urmare pentru anul curent se vor recolta maximum 180 de pomi din pepinierele silvice sau din culturile specializate pentru producția de pomi de Crăciun, iar o mică parte provin din lucrările silvice autorizate în arboretele tinere. Toți pomii recoltați vor fi utilizați pentru asigurarea drepturilor angajaților proprii conform prevederilor contractului colectiv de muncă. Din acest motiv nu vom pune în vânzare pomi de Crăciun, această gestionare responsabilă reflectă angajamentul Direcției Silvice de a proteja resursele naturale și de a promova o utilizare durabilă a acestora“.
Dan Câmpan a mai subliniat că, pe raza judeţului există culturi specializate pentru pomii de Crăciun pentru anii viitori.
Când e cel bun moment să împodobești bradul?
Conform tradiției, bradul trebuie împodobit pe 24 decembrie, în ajunul Crăciunului, atunci când este așteptat și Moș Crăciun.
Pentru mulți, însă, farmecul perioadei de sărbători se resimte încă de la începutul lunii decembrie.