‘În prezent, ameninţarea cu rachete balistice cu rază scurtă, medie şi intermediară de acţiune la adresa forţelor dislocate a aliaţilor şi partenerilor noştri din afara spaţiului euro-atlantic este în creştere. Nu este niciun secret că această ameninţare va creşte probabil în anii următori, pe măsură ce unele state îşi cresc stocurile de rachete balistice şi le fac mai periculoase. Aceste rachete ar putea fi folosite pentru a transporta nu doar încărcături convenţionale, ci şi arme de distrugere în masă. Le datorăm cetăţenilor noştri şi forţelor noastre să îi apărăm împotriva acestei ameninţări’, a spus Thompson.
El a arătat că la nivel global o astfel de ameninţare reprezintă o forţă destabilizatoare şi a asigurat că NATO este ‘neclintit’ în decizia de a oferi apărare faţă acest fenomen.
‘NATO ia în serios faptul că un număr de ţări, inclusiv unele situate în apropierea graniţelor sale, dezvoltă aceste sisteme de livrare alături de focoasele pe care le vor conţine’, a adăugat diplomatul american.
Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, a participat joi, la Palatul Parlamentului, la inaugurarea expoziţiei NATO în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice. La eveniment au fost prezenţi şi premierul Victor Ponta, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu.