Debitul Dunării la intrarea în România continuă să crească! Ce ne așteaptă săptămâna viitoare

Debitul Dunării la intrarea în țară este, în continuare, în creștere de la o zi la alta. Se apropie de dublul mediei multianuale pentru luna septembrie!
Irina Dumitrescu
22 sept. 2024, 18:19
Debitul Dunării la intrarea în România continuă să crească! Ce ne așteaptă săptămâna viitoare

Duminică, debitul Dunării la intrarea în România este de 6.100 de metri cubi pe secundă, în creștere față de ziua precedentă, precizează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Sâmbătă, fluviul a avut, la intrarea în România, un debit de 5.700 de metri pe secundă.

Media multianuală a lunii septembrie este 3.800 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că debitul Dunării la intrarea în țară se apropie de dublul mediei multianuale.

Valoarea maximă a viiturii de pe Dunăre s-a înregistrat sâmbătă, la Budapesta, debitul maxim fiind de 8.200 de metri cubi pe secundă, a mai precizat ANAR. ”În aceste condiții, conform informațiilor suplimentare primite de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo (sat din nord-vestul Serbiei – n.r.), va fi mult mai mare decât în condițiile anterioare, ceea ce va determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea în țară (secțiunea Baziaş)”, mai spun reprezentanții ANAR.

Citește și Ce salariu avea bucătărașul Lulu din Gașca Zurli. Ionuț Varodi a dat cărțile pe față: „La câtă treabă era într-o lună”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, sâmbătă, că debitul Dunării la intrarea în țară va fi gestionat ”fără probleme”. ”După toate socotelile făcute de specialiști, mă refer în primul rând la colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în România la Baziaș, la intrarea în țară vom avea un debit pe care îl vom gestiona fără probleme. El va fi undeva în jurul a 9.000 de metri cubi pe secundă, lucru cu care ne-a mai confruntat și în luna ianuarie a anului curent, și în luna decembrie a anului trecut, ca să nu mai vorbesc de anul 2006, când am avut la Baziaș aproaape 16.000 de metri cubi pe secundă”, a declarat ministrul, la Realitatea Plus.

ANAR a avertizat, tot sâmbătă, că viitura de pe Dunăre va intra în România peste o săptămână și este posibil un debit al fluviului mai mare decât cel de la Budapesta. ”Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9.000 mc/s”, au precizeat reprezentanții ANAR.

Citește și Garsonieră cu doar 5.500 de euro într-un oraș mare? DA! Unde se află și cine o vinde

ANAR a subliniat că se iau deja măsuri preventive, fiind pregătiți saci cu nisip și utilaje de intervenție. ”Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție”, a precizat ANAR.

La Budapesta, faleza clădirii Parlamentului este în continuare inundată, iar multe zone din oraș rămân blocate, tot din cauza apei. Autoritățile sunt în continuare în alertă, chiar dacă nivelul maxim al viiturii a fost deja atins.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce dobânzi au BCR, BRD, ING, Banca Transilvania sau Raiffeisen la creditul de nevoi personale. Perioada maximă în care trebuie să îl rambursezi
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Ce trebuie să ai în torpedou pentru a evita amenzi de mii de lei. Mulţi şoferi ignoră regula
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colosul din Ungaria a pus ochii pe un sector-cheie din România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte