Adoptată de guvern la finalul anului trecut, așa-numita ordonanță ”trenuleț” (OUG 156/2024) prevede, printre altele, înghețarea în 2025 a unor venituri ale bugetarilor și chiar eliminarea unora dintre acestea.
Astfel, anul acesta, salariile de bază, soldele de funcție, sporurile, indemnizațiile ți compensațiile de care beneficiază bugetarii rămân la valorile din noiembrie 2024. În plus, nu se mai acordă bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, notează avocatnet.
Iată, mai jos, cum ar arăta un decalog al măsurilor din ordonanța ”trenuleț” care îi vizează pe bugetari.
1.Salarii
Salariile bugetarilor, inclusiv ale angajaților din primării sau consilii județene, se mențin la nivelul din noiembrie 2024. Mai precis, ordonanța spune că, “în anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”. Se mențin la nivelul amintit și salariile funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul familiei ocupaționale „Administrație“ din aparatul propriu al consiliilor județene, primării și consilii locale, din instituțiile și serviciile publice de interes local și județean din subordinea acestora.
2.Indemnizații lunare
La nivelul din noiembrie 2024 se mențin și indemnizațiile lunare pentru funcțiile de demnitate publică și funcțiile asimilate acestora din anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017. În lista amintită apar, printre alții, președintele României, cel al Senatului și cel al Camerei Deputaților, senatorii, deputații, membrii Guvernului, prefecții, subprefecții, primarii și viceprimarii.
3.Sporuri, compensații și prime
Valoarea sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține, pe parcursul anului 2025, cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna noiembrie 2024. Înghețarea valorii sporurilor se aplică în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții.
4.Indemnizația de hrană
Tot anul acesta, și valoarea lunară a indemnizației de hrană se menține la nivelul din decembrie 2024.
Citește și Pensii ianuarie 2025. Anunţul aşteptat de 5 milioane de pensionari, vin banii pe carduri!
5. Plăți compensatorii, despăgubiri și alte beneficii ale personalului militar
În 2025, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se mențin la nivelul lunii noiembrie 2024.
6.Alocația pentru hrană
La nivelul din noiembrie 2024 rămân anul acesta și cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament.
7.Biletele de valoare
În 2025, instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, nu pot acorda angajaților bilete de valoare. Excepție fac tichetele de creșă.
8.Premii și bonusuri
Tot anul acesta, instituțiile și autoritățile publice nu mai pot acorda personalului propriu nici premii, bonusuri și alte drepturi de natură similară.
9.Decontarea transportului
Pe lângă limitările de mai sus, instituțiile și autoritățile publice nu pot deconta, anul acesta, cheltuieli de transport la plecarea/ întoarcerea din concediul de odihnă a angajaților.
10.Contribuția lunară pentru personalul neclerical
Tot anul acesta, și cuantumul contribuției lunare pentru personalul neclerical se menține la nivelul din noiembrie 2024. Această măsura vizează peste 21.000 de persoane, potrivit sursei citate.
Mai mult decât atât, tot conform ordonanței ”trenuleț”, munca suplimentară a bugetarilor (cu excepția personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și salvatorilor montani) se compensează numai cu timp liber, iar aceștia nu beneficiază, la încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu, de compensarea în bani a concediilor neefectuate aferente anului 2025.