Remeş a precizat că a dat în judecată atât Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cât şi penitenciarul din Baia Mare, acolo unde a fost întemniţat. Fostul ministru susţine că cere o sumă modică, el sperând doar ca ANP să facă ceva pentru a îmbunătăţi condiţiile din închisori.
Judecătoria Baia Mare a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Decebal Traian Remeş la mijlocul lunii ianuarie, însă procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie din acest dosar a declarat recurs. Magistraţi ai Tribunalului Maramureş au respins cererea DNA, aşa că fostul ministru a fost în libertate.
Fostul ministru beneficiază de prevederile Codului Penal şi Codului de Procedură Penală potrivit cărora ca o persoană de peste 60 de ani cu un comportament bun în închisoare poate fi eliberată după ce a efectuat o treime din pedeapsă.
Decebal Traian Remes a fost condamnat la trei ani de închisoare în „Dosarul Caltaboşul”. El a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, alaturi de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă.
Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, Ioan Avram Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii de la acea vreme, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa.
„Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei SC Construct Europromt SRL Certeze (aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe) la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Râmnicu Vâlcea – structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, potrivit DNA.
Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.
Gheorghe Ciorbă s-a autodenunţat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureşan, să-l cumpere pe ministrul Decebal Traian Remeş.