Decizia a apărut în Monitorul Oficial. Zilele libere, salarizare şi concedii în 2019 prin noul Contract Colectiv de Muncă

Contractul Colectiv de Muncă pentru Învățământul Preuniversitar valabil în 2019-2020 a fost semnat recent de către Ministerul Educației și partenerii sociali din învățământ. Acesta anunţă toate prevederile specifice despre drepturile și obligațiile angajaților din învățământ, zilele libere, salarizare, concedii, contractul de muncă sau formarea profesională.
Romania TV
14 mai 2019, 17:59
Decizia a apărut în Monitorul Oficial. Zilele libere, salarizare şi concedii în 2019 prin noul Contract Colectiv de Muncă

Contractul Colectiv de Muncă pentru Învățământul Preuniversitar în 2019-2020 urmează să apară în Monitorul Oficial în zilele următoare. Acesta a fost semnat de către Ministerul Educației Naționale și Federațiile sindicale reprezentative din învățământ: – Federația Sindicatelor Libere din învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, scrie portalînvăţământ.ro.

La capitolul „Timpul de muncă și timpul de odihnă” se precizează, printre altele, că „Durata normală a timpului de muncă este, de regulă, de 8 ore/zi, 40 ore/săptămâna”. În același timp, însă, este stipulat faptul că „salariații pot fi solicitați să presteze ore suplimentare numai cu acordul lor. Durata maximă legală a timpului de muncă prestat în baza unui contract individual de muncă nu poate depăși 48 de ore/săptămâna, inclusiv orele suplimentare”.

De reținut este că „Orele suplimentare prestate în condițiile alin. (1) de către personalul din învățământul preuniversitar se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora. În cazul în care compensarea muncii suplimentare cu timp liber corespunzător nu este posibilă în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, orele suplimentare se vor plăti cu un spor aplicat la salariul de baza, în condițiile legii”.

Zilele libere pentru angajații din învățământul preuniversitar sunt precizate în mod specific în Contractul Colectiv de Muncă:

„(4) Sunt zile nelucrătoare:

– zilele de repaus săptămânal;
– 1 și 2 ianuarie;
– 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
– Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
– prima, a două zi și a treia zi de Paști;
– 1 Mai;
– 1 lunie;
– prima și a două zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
– 5 Octombrie — Ziua Mondială a Educației;
– 30 Noiembrie — Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 Decembrie;
– 25 și 26 decembrie;
– două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparțînând acestor culte.

(5) În cazul în care, din motive justificate, salariații prestează activitate în zile nelucrătoare/zile de sărbătoare legală, aceștia beneficiază de 2 zile libere pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal/sărbătoare legală, acordate în următoarele 30 de zile.

(6) Personalul din Învățământ care participa la organizarea și desfășurarea olimpiadelor și concursurilor școlare, din calendarul Ministerului Educației Naționale, indiferent de etapă/faza, derulate în zilele de repaos săptămânal/sărbătoare legală, beneficiază de 2 zile libere plătite pentru fiecare zi lucrată. Procedura de acordare a acestora se stabilește de către comisia paritară de la nivelul unității/instituției angajatoare a salariatului implicat în aceste activități”.

Dreptul la concediu se stabilește astfel: „Pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, concediul de odihnă se acordă în funcție de vechimea în muncă, astfel:

– până la 5 ani vechime — 21 de zile lucrătoare;
– între 5 și 15 ani vechime — 24 de zile lucrătoare;
– peste 15 ani vechime — 28 de zile lucrătoare.

(3) Cadrele didactice beneficiază de un concediu de odihnă de 62 de zile lucrătoare.

(5) Personalul didactic auxiliar și nedidactic beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 și 10 zile lucrătoare. Durata exactă a concediului suplimentar se stabilește în comisia paritară de la nivelul unității/instituției prevăzute în Anexă nr. 3.

Nu uitați care sunt și drepturile extra salariale:

Art. 34 (1) Personalul din Învățământ beneficiază, conform prevederilor legale în vigoare, și de următoarele drepturi:

a) decontarea cheltuielilor de transport la și de la locul de muncă, pentru personalul didactic care are domiciliul sau reședința în afară localității unde se află sediul unității sau iinstitutiei prevăzute în Anexă nr. 3;
b) o indemnizație de instalare;
c) în caz de deces al unui membru de familie, se acordă un ajutor de deces conform legii anuale a bugetului asigurărilor sociale de stat;
d) tichete de creșă;
e) indemnizație de hrană;
f) vouchere de vacanță”.

Formarea profesională decontată de angajator este un drept al angajaților din învățământul preuniversitar, iar dacă acesta nu se respectă se poate acordă concediu pentru formare profesională.

„Art. 88 (1) Salariații beneficiază de concedii pentru formare profesională, conform art. 154 —158 din Codul muncii.

(2) În cazul în care unitatea/instituția nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala să participarea unui salariat la formare profesională în condițiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de 10 zile lucrătoare sau de 80 de ore. În această perioada salariatul va beneficia de o indemnizație de concediu calculată că și în cazul concediului de odihnă”.

Contractul Colectiv de Muncă pentru Învățământul Preuniversitar valabil în 2019-2020, așa cum a fost el semnat și urmează să apară în Monitorul Oficial, îl puteți regăsi AICI.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Orașul mic din România care a fost un puternic centru industrial. Zeci de mii de oameni au fost aduși pentru a lucra, astăzi aici mai trăiesc doar 1.987 de locuitori
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Șapte planete se aliniază pe cer luna viitoare. Ce înseamnă asta
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Trei bărbați din Mureș suspectați de înșelăciune cu lucrări la domiciliu
MediaFlux
CÂȚI BANI au PIERDUT PENSIONARII! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă