Ştire iniţială
Curtea Constituţională (CCR) a amânat, săptămâna trecută, pronunţarea pe această obiecţie de neconstituţionalitate formulată de AUR.
Senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, spunea pe data de 23 decembrie a anului trecut, în plenul reunit al Parlamentului, că grupurile parlamentare ale AUR vor sesiza Curtea Constituţională asupra faptului că, formal, nu au fost îndeplinite procedurile legale pentru învestirea Guvernului Florin Cîţu.
„De aceea vă rog să aşteptaţi decizia Curţii Constituţionale. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, vă urez un singur lucru, Guvernului – Cădere uşoară!”, a mai spus Claudiu Târziu.
„Audierile din comisii au fost formale, grăbite şi fără posibilitatea de a analiza programul de guvernare. Văd că în sală au fost voci care de care mai puternice şi triumfaliste arcului guvernamentale. Eu i-aş sfătui pe colegii din coaliţia din guvernare ca şi pe cei care vor să ocupe posturi ministeriale, împreună cu preşedintele statului, domnul Klaus Iohannis, să mai aştepte niţel, să nu se bucure prea devreme.
Grupurile parlamentare ale AUR vor sesiza CCR asupra faptului că, formal, nu au fost îndeplinite procedurile legale pentru învestirea acestui Guvern. De aceea vă rog să aşteptaţi decizia Curţii Constituţionale. Dacă va fi favorabilă dumneavoastră, vă urez un singur lucru, Guvernului – Cădere uşoară!”, a declarat Claudiu Târziu, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
În ședința din data de 19 ianuarie 2021, Curtea Constituțională a amânat, pentru ședința din 26 ianuarie 2021, judecarea sesizărilor de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr.31 din 23 decembrie 2020 pentru acordarea încrederii Guvernului, sesizări formulate de Grupurile parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor din Camera Deputaților și, respectiv, din Senat.
Guvernul Florin Cîţu a trecut de votul Parlamentului, acesta fiind învestit cu 260 de voturi „pentru” şi 186 „împotrivă” la capătul unei şedinţe care a durat aproape patru ore.
Pentru a putea fi învestit erau necesare 228 de voturi. Toţi cei 18 miniştri au obţinut aviz pozitiv în comisiile de specialitate ale noului Parlament, proaspăt constituit după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
Alianţa PNL, USR-PLUS şi UDMR are împreună 244 de parlamentari, la care se adăugă sprijinul celor 18 deputaţi din grupul minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară.
George Simion a avut o reacţie surprinzătoare, după ce PNL a decis să meargă la Cotroceni cu propunere lui Florin Cîţu în funcţia de premier. Acesta, a declarat, miercuri seară, la B1 TV, că nominalizarea lui Florin Cîțu ca premier de către PNL este ‘o glumă’.
„Noi suntem a patra forță politică în momentul asta. Nu prea putem noi să propunem o variantă de prim-ministru pentru ca abia a aflat lumea de noi și am luat 10% din voturi. Așteptam sa vedem numele propuse de primele trei forțe: PSD, PNL și USR. Numele vehiculate pana acum nu ne-au convins, ba chiar aceasta propunere cu Cîțu ni se pare o cacealma, o glumă.
Cred ca USR nu o să-l susțină pe Cîțu. Nu ne convin niciunul din aceste trei nume. Așteptăm negocieri, dialog, să venim și noi dacă va fi cazul cu o variante către celelalte 3 forțe politice dacă vor avea nevoie de votul nostru. Până acum nu am purtat nici o discuție în acest sens cu reprezentanții partidelor politice. S-ar putea mâine sau poimâine sa discutam și despre alte variante decât aceste 3 nume.
Am spus că nu vom intra în nicio coaliție de guvernare. Acesta este mandatul pe care alegătorii noștri ni l-au dat. Nu putem trăda acest mandat. Avem mandat să votam profesioniști, la conducerea țării, care să fie patrioți, cinstiți și buni profesioniști”, a spus Simion, la B1.