Finlanda demarează, miercuri, o dezbatere care ar putea duce la solicitarea aderării la NATO, o mişcare care ar înfuria Moscova, relatează AFP.
Atacul asupra Ucrainei a declanşat o schimbare fundamentală în opinia publică şi politică în Finlanda şi Suedia cu privire la politicile lor de nealiniere militară.
Klaus Iohannis: „Rusia devine tot mai agresivă, NATO transferă mai multe trupe în România”
Încercarea de aderare la NATO ar fi cu siguranţă percepută ca o provocare de către Moscova, care a invocat că extinderea alianţei la graniţele sale a reprezentat unul dintre motivele pentru care a invadat Ucraina.
Un raport solicitat de guvern şi lansat miercuri va examina mediul de securitate ”schimbat fundamental”, potrivit Ministerului Afacerilor de Externe al Finlandei, şi va fi supus examinării în Parlamentul finlandez.
O dezbatere de deschidere este planificată pentru săptămâna viitoare. Se aşteaptă să fie analizate diferite opţiuni de securitate pentru Finlanda, care împarte o graniţă de 1.340 de kilometri cu Rusia.
Fostul premier şi susţinător al aderării la NATO, Alexander Stubb, consideră că depunerea unei cereri de aderări a Finlandei la alianţă este ”o concluzie dinainte”.
În ianuarie, premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat că aderarea este foarte puţin probabilă” în timpul mandatului său.
Însă, după două decenii în care sprijinul public pentru apartenenţa la alianţă a rămas constant la 20-30%, războiul a provocat o creştere a celor în favoarea aderării de peste 60%, au arătat mai multe sondaje.
Comandantul armatei britanice avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi ani de zile: „Rezultatul imediat este un impas tactic în Donbas”
Declaraţiile publice colectate de cotidianul Helsingin Sanomat sugerează că jumătate dintre cei 200 de parlamentari ai Finlandei susţin acum aderarea, în timp ce doar 12 se opun.
Marin se aşteaptă la o decizie ”înainte de mijlocul verii”, mulţi analişti susţinând că Finlanda ar putea depune o ofertă la timp pentru un summit NATO din iunie.
Orice ofertă de aderare trebuie să fie acceptată de toate cele 30 de state NATO, un proces care ar putea dura de la patru luni până la un an.
Finlanda a primit până acum asigurări publice de la secretarul general Jens Stoltenberg că uşa NATO rămâne deschisă, iar mai multe state şi-au exprimat sprijinul în acest sens.