Decizia CCR privind interceptările, publicată în Monitorul Oficial

Decizia Curții Constituționale a României referitoare la neconstituționalitatea dispozițiilor privind efectuarea supravegherii tehnice de "alte organe specializate ale statului" a fost publicată, luni seară, în Monitorul Oficial.
Iulian Tudor
14 mart. 2016, 20:14
Decizia CCR privind interceptările, publicată în Monitorul Oficial

Guvernul României a adoptat, vineri seară, în şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind interceptările, necesară după ce CCR a declarat neconstituţional articolul 142, alin. 1 din Codul de Procedură Penală.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că pentru punerea în acord a legislaţiei cu hotărârea CCR a fost necesară modificarea prin această OUG a mai multor acte normative.

„Am propus Guvernului o ordonanţă la care am conlucrat cu toate unităţile de parchet, cu SRI, cu ICCJ. Le mulţumesc tuturor, şi Ministerului de Interne, care a înţeţeles că urgenţa este atât de mare, încât nu aveam altă posibilitate de a elimina elementul uman decât prin detaşarea unor poliţişti la DIICOT şi Ministerul Public, care să aibă exclusiv competenţe de poliţie judiciară”, a explicat Raluca Prună.

CITEŞTE ŞI Kovesi: Toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru implementarea deciziei CCR şi OUG

„În întocmirea proiectului de OUG am avut în vedere două principii. Primul este că avem singură infrastructură care poate face posibilă punerea în aplicare a mandatelor de ascultare. A doua premisă de la care am plecat a fost să venim de îndată cu o soluţie care să facă imposibilă sincopa în actul de urmărire penală. Este un act cu putere de lege, prin care am modificat Codul de procedură penală, art 142, alin. 1, în sensul de a-l aduce în acord cu cerinţele deciziei Curţii, alin. 2 – în sensul de a clarifica cum anume se realizează activitatea de punere în executare a procedurii de organele de cercetare penala sau lucrătorii specializaţi din cadrul Poliţiei care folosesc nemijlocit sistemele tehnice şi procedurile adecvate. Am clarificat puţin ce înseamnă organe de cercetare penală speciala şi când pot fi puse mandate de supraveghere tehnică”, a subliniat Raluca Prună, explicând că Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, structura care se va ocupa de executarea mandatelor de ascultare, va fi sub controlul şi supravegherea preşedntelui ICCJ sau a unui judecător anume desemnat pentru acest lucru.

„CSAT a avizat favorabil proiectul (ordonanţei de urgenţă privind interceptările, n.r.) şi adoptarea lui de către Guvern va reprezenta o soluţie, fie ea şi temporară, la o problemă care preocupă atât instituţiile statului, cât şi opinia publică”, a declarat Klaus Iohannis, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreiaa fost analizată decizia CCR 51/16.02.2016, privind neconstituţionalitatea folosirii de interceptări realizate de SRI în dosarele penale.

Klaus Iohannis a subliniat necesitatea ca decizia CCR să fie respectată şi pe cea de punere în acord a legislaţiei cu norma Curţii. „Acest al doilea aspect ţine de nevoia de a asigura cadrul neîntrerupt pentru ca justiţia să îşi facă datoria. Fie ca e vorba de cazuri de siguranţă naţională, fie de cazuri de corupţie. Guverul a propus un proiect de Ordonanţă de Urgenţă. Acest proiect de act normativ e destinat să ofere într-o primă etapă o soluţie. Ulterior, forul legislativ poate avea în vedere şi alte soluţii pe care să le dezbată cu instituţiile interesate. Sunt opinii că activitatea Parchetelor, în afara aparaturii, ar fi afectată. Ordonanţa de urgenţă vin să răpundă exact acestei preocupări”, a subliniat Klaus Iohannis.

În proiectul Ordonanţei de Urgenţă să arată că, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor este desemnat să obţină, prelucreze şi să stocheze informaţii în domeniul securităţii naţionale. Totodată Centrul va asigura organelor de urmărire penală accesul nemijlocit şi distinct la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală, în condiţii stabilite prin protocoale de cooperare.

Ordonanţa prevede şi că Ministerul Public este autorizat să obţină şi să folosească mijloace adecvate pentru obţinerea verificarea, prelucrarea, stocarea şi descoperirea informaţiilor privitoare la infracţiunile date în competenţa parchetelor.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul plin de fibre și magneziu care te ajută să-ți menții inima tânără. Se găsește în orice supermarket, dar puțini români îl cumpără
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Amendă de 30.000 de lei pentru românii care pun aşa ceva pe câmp. Este interzis prin lege
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Mihaela Tatu revine în televiziune: S-au ivit momentul și formatul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce conțin iaurturile din supermarket, de fapt. Dragoș Pătraru ne spune care e singurul sănătos
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Coliziune tragică între un tren de mare viteză și o semiremorcă în Germania
MediaFlux
RĂSTURNARE privind DEMISIA lui IOHANNIS. Crin Antonescu a dezvăluit adevăratul motiv
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic