Potrivit agenţiei de ştiri britanice, verdictul CJUE este de natură să susţină eforturile premierului britanic David Cameron de a combate aşa-zisul turism pentru beneficii sociale, informează Reuters, citată de Agerpres.
Sub presiunea crescândă venită din partea partidului antieuropean UKIP înainte de alegerile naţionale din mai 2015 şi din partea unor parlamentari, David Cameron a anunţat că va încerca să limiteze imigraţia din alte ţări membre ale UE. Opozanţii lui Cameron afirmă că poziţia premierului ar putea submina principiul libertăţii de circulaţie.
‘Cetăţenii UE inactivi din punct de vedere economic care merg într-un alt stat membru numai cu scopul de a obţine ajutoare sociale ar putea fi excluşi de la obţinerea anumitor beneficii sociale’, au afirmat judecătorii CJUE.
CJUE s-a pronunţat marţi în cazul româncei Elisabeta Dano şi a fiului ei care au aplicat pentru un ajutor de subzistenţă de care beneficiază cetăţenii germani. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a hotărât marţi că Germania a luat decizia corectă atunci când a refuzat să-i acorde ajutor social româncei. Potrivit curţii, Elisabeta Dano nu a încercat să-şi găsescă un loc de muncă în Germania şi, de asemenea, nu a lucrat niciodată în România. Tânăra a absolvit doar trei clase în România şi are ‘cunoştinţe limitate’ de limba germană. Elisabeta Dano beneficiază însă de ajutor pentru creşterea copilului din partea statului german.
Cameron a promis să încerce să remodeleze relaţiile Marii Britanii cu UE înainte de organizarea unui referendum privind rămânerea ţării în Uniunea Europeană până în 2017 în cazul în care va câştiga alegerile de anul viitor.
‘Unul dintre lucrurile pe care verdictul CJUE îl prevede este faptul că libertatea de circulaţie, după cum au spus premierul şi alţii, nu este un drept necondiţionat’, a afirmat un purtător de cuvânt al lui Cameron. ‘Vom analiza foarte atent ceea ce noi şi alte guverne putem face lucrând împreună ca răspuns la această decizie’, a mai spus el.