Numai că Ioan Mang nu poate fi sancţionat decât de Universitatea Oradea unde este profesor din 2003. Şi asta, numai în condiţiile în care instituţia de învăţământ superior acceptă să pună în practică recomandările Consiliului, ale cărui decizii sunt consultative.
Mang a demisionat în luna mai din functia de ministru, la numai o săptămână după ce a fost numit. Premierul Victor Ponta a anunţat că Ioan Mang a solicitat să fie eliberat din postul de ministru al Educaţiei, cerere pe care a acceptat-o pentru a-i permite acestuia ca, fără presiunea portofoliului, să „restabilească adevărul” în urma acuzaţiilor de plagiat.
„Ioan Mang mi-a solicitat astăzi să îşi înceteze activitatea ca ministru având în vedere situaţia în care a fost pus, acuzaţii care mai de care venite într-o sarabandă pe care o cunoaştem, pornite şi susţinute de către cei din PDL şi UDMR. Din punctul meu de vedere, Mang are în acest moment mâinile dezlegate să-şi poată apăra imaginea, prestigiul şi munca de atâţia ani şi sunt absolut convins că, în zilele următoare, fără a mai avea presiunea acestei funcţii care se dovedeşte mult mai dificilă decât am crezut vreodată, va restabili adevărul şi mă va ajuta şi pe mine, şi probabil şi pe dumneavoastră, să înţelegem exact ce s-a aflat în spatele acestor atacuri repetate asupra celor care au fost nominalizaţi pentru funcţia de ministru al Educaţiei”, a precizat Ponta.
Interimatul la conducerea ministerului a fost asigurat de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, urmând ca în termenul legal de 45 zile să fie nominalizat un alt ministru.
Ponta a precizat că asigurarea interimatului de către Liviu Pop a fost acceptată de preşedintele Traian Băsescu.
„Comisia de Etică a luat act de acuzaţiile care i se aduc lui Ioan Mang şi, în loc să stabilească un termen de două- trei zile, a fixat ca termen 15 iunie, în condiţiile în care bacalaureatul începe pe 11 iunie. Pe 11 iunie începe Bacalaureatul, deci Guvernul şi ministrul în funcţie trebuia să aştepte să ţină scandalul o lună şi, probabil, ţinta adevărată este modul cum vom organiza Bacalaureatul şi cum Guvernul gestionează imediat problemele într-un sector fundamental”, a mai declarat premierul.
„Regret situaţia în care l-am pus pe Mang. Se pare că este un scaun electric acolo la Ministerul Educaţiei, să vedem cine va dori să se mai aşeze pe el”, a adăugat Victor Ponta.
El a arătat că viitorul ministru al Educaţiei va fi desemnat în urma unei „consultări cât mai largi”, dar că nu va accepta niciodată lecţii de moralitate sau bună guvernare de la preşedintele PDL, fostul premier Emil Boc, cel care după un an şi jumătate „de la frauda din Parlament” o are mereu alături pe Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor.
„Cred că un pic de bun simţ din partea celui care ridică piatra ne foloseşte tuturor. Este foarte important şi cine lansează critici”, a conchis Ponta.
Ioan Mang a fost nominalizat pentru postul de ministru al Educaţiei, după ce persoana propusă iniţial, Corina Dumitrescu, a fost retrasă de premierul Victor Ponta, în urma unor probleme legate de CV-ul acesteia.
Cu o săptămână înaintea demisiei, PDL a cerut demisia ministrului Educaţiei, Ioan Mang, „pentru faptul că întreaga operă pe care o are este un plagiat de duzină”, după cum a declarat preşedintele PDL, Emil Boc.
Boc a prezentat, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova şi care, conform PDL, reprezintă „în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi”.
În replică, Ioan Mang a spus despre acuzaţia de plagiat că este „o acţiune politică”, al cărei scop ar fi crearea de haos în sistemul de învăţământ şi a declarat că îi va da în judecată pe cei care îl acuză de plagiat.