„În urma dezbaterilor, Plenul, cu unanimitate de voturi, a considerat că s-a adus atingere independenței sistemului judiciar, și nu numai, chiar a autorității judecătorești în general. Cu această ocazie, Plenul a găsit necesar să se sesizeze Parlamentul European cu o informare, să fie adusă la cunoștință, în așa fel încât astfel de declarații în PE să nu mai aibă loc. Cred că ține și de noi, CSM, să încercăm educarea politicienilor pe această cale”, a afirmat Tudose.
Judecătorul Horațius Dumbravă a propus ca hotărârea CSM care va fi adoptată în cazul încălcării independenței justiției de către europarlamentarul Maria Grapini prin declarațiile privind dosarul ICA, să fie transmisă Parlamentului European, scrie Agerpres.
El a precizat că, eventual, decizia CSM ar putea fi citită în plenul PE, ca să existe un „contrabalans”.
CSM a decis joi să apere independența justiției în urma declarațiilor făcute de europarlamentarul Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European.
„Dacă se ajunge la concluzia și se va vota în favoarea faptului că s-a încălcat independența justiției, pe lângă acel comunicat de presă, care rezolvă sau nu rezolvă, să trimitem PE, în atenția președintelui, hotărârea CSM prin care noi vom decide, (…) cu rugămintea, cât se poate de politicoasă, să o discute fie la nivelul comisiilor sau reprezentanților politici ai PE, sau chiar să citească parte din această hotărâre în PE ca să existe un contrabalans la declarația făcută de europarlamentarul Maria Grapini„, a afirmat Dumbravă.
Potrivit judecătorului, europarlamentarii, ca și parlamentarii români, beneficiază de imunitate pentru declarațiile politice, dar trebuie să se vadă până unde se întinde această imunitate și dacă o astfel de declarație poate fi catalogată drept una politică.
CITEŞTE ŞI IJ: Declaraţiile Mariei Grapini în PE referitoare la dosarul ICA au afectat independenţa justiţiei
Dumbravă a apreciat că se observă din declarațiile europarlamentarului Grapini că există o legătură foarte clară între două procese aflate pe rolul instanțelor.
„Ca și cum judecătorii și procurorii ar fi acționat la comandă politică. Ori este clar că nu este adevărat acest lucru. Vorbim deja de o condamnare la acel moment și mai e cel puțin un proces pe rol (…) S-a făcut sau s-a încercat și o influențare negativă a deciziei pe care urma să o ia judecătorul, cel puțin la nivelul aparenței”, a mai spus el.
Anterior, șeful CSM, Marius Tudose, a susținut că se impune să se reacționeze ferm, iar vicepreședintele Consiliului, Bogdan Gabor, a precizat că apare din nou necesitatea instituirii unui instrument mai puternic în exercitarea acestei obligații de apărare a independenței justiției.
„O poziție așa de înaltă nu trebuie să dea posibilitate unei persoane, indiferent ce frustrări ar avea sau indiferent ce opinii personale ar avea, să expună astfel de idei și să transmită astfel de idei în PE. (…) Să faci aprecieri la nivelul anului 2014 de procese politice în România, de faptul că un proces la comandă politică a fost soluționat în șase zile, cred că este foarte grav”, a afirmat Gheorghe Muscalu.
La rândul ei, șefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a catalogat declarațiile ca fiind tendențioase și a afirmat că se impune să fie făcută o informare corectă la PE, prin hotărârea pe care CSM o pronunță cu privire la această situație.
Purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a precizat miercuri pentru că raportul IJ a fost finalizat și că s-a constatat că Maria Grapini prin declarațiile sale a afectat independenta justiției. Raportul urmează a fi dezbătut joi în plenul CSM.
În 28 noiembrie 2014, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare ca urmare a afirmațiilor europarlamentarului Maria Grapini privind dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
„Ca urmare a afirmațiilor doamnei Grapini Maria, europarlamentar, făcute cu ocazia intervenției din sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, în cuprinsul căreia a declarat că dorește ‘… să tragă un semnal de alarmă privind suspiciunile… cu privire la existența procesului politic și cu privire la punerea în pericol a libertății presei…”, indicând aspecte procedurale din dosarul denumit ICA, soluționat de către Curtea de Apel București, conducerea CSM (…) a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, se arăta în comunicatul CSM de la acea dată