Membrii CNA au decis să ceară lămuriri de la ANAF privind situația încă neclară a datoriilor societății Realitatea TV, aflată în insolvență de opt ani, dar şi să le solicite reprezentanţilor Fiscului la o discuție pe acest subiect.
„Mi se pare foarte grav că se aruncă responsabilitatea unei instituții media asupra noastră. Noi, în acest moment, nu avem toate datele ca să judecăm corect. Aș vrea ca până marți să avem și noi dosarul, toate documentele. Și un punct de vedere de la juridic scris. Nu știu cum e posibil și în ce condiții, dar aș vrea să avem o întâlnire cu cei de la ANAF”, a declarat Dorina Rusu, membru CNA.
„Nu mi place absolut deloc să fim în această situație, dacă noi decidem dacă vă omorâm sau nu, pentru că nu ne-am apropus asta. Iar o televiziune nu trebuie închisă pe argumentul acesta. În schimb, legea spune că este imperativ să existe îndeplinite condițiile pentru prelungirea licenței, printre care și certificatul fiscal. Noi pe această lege trebuie să ne pronunțăm”, a spus şi Gabriel Tufeanu, membru CNA.
Licența Realitatea TV va expira pe 30 octombrie, iar televiziunea este obligată să se prezinte în fața CNA pentru o prelungire cu încă nouă ani.
Televiziunea este însă în insolvență din anul 2011 și, teoretic, nu are nici acum un plan de reorganizare aprobat de instanță. Ca să obţină o prelungire a licenţei, postul TV trebuie să depună un dosar care să conțină un certificat de atestare fiscală potrivit căruia nu figurează cu datorii la stat sau, în caz de insolvență, un plan de reorganizare aprobat de instanță.
Deşi unii membri au propus inclusiv o prelungire temporară a licenței, după ziua de 30 octombrie, s-a constatat că legal nu se poate realiza acest lucru pentru că ar încălca legea audiovizualului.
Cozmin Guşă, patronul postului, a acuzat o imixtiune politică şi un conflict cu fosta conducere PSD.
„Realitatea a fost prima televiziune de știri din România și că în istoria ei de atâtia ani a marcat spațiul audiovizual într-un fel în care cred că ne putem mândri. De la o televiziune a cetățeanului, așa s-a înființat și așa a rămas, până la agenda setting. Practic, indiferent de patronatul care a existat la Realitatea TV, aceste lucruri au fost o constantă. Istoria Realității a pornit în plină Guvernare Năstase, când nu exista nicio televiziune de știri pe piață și e legată de un lucru fără precedent”, a declarat Cozmin Gușă, patronul postului.
„Apropo de imixtiunea politică, pot să vă fac aici specificația, noi am avut un conflict instalat cu fosta conducere a PSD, personal cu Liviu Dragnea, lucruri care nu mi se datorează și care nu mai sunt de actualitate. Nu am venit să facem spectacol și nu o să facem spectacol pe acest eveniment. Doar să pledăm o cauză”, a mai spus Guşă.
Edward Pastia, director editorial Realitatea TV, a invocat faptul că peste 400 de oameni îşi vor pierde locurile de muncă.
„Dosarul Realitatea poate fi vorbit de astăzi până de Crăciun, dar aș vrea să vă punctez câteva lucruri, pe care vă rog ca jurnalist să le aveți în vedere când veți decide. S-a vorbit foarte mult despre datoriile pe care le a avut sau le are Realitatea TV. Datoriile la intrarea în insolvență erau de 250 de milioane de lei. A trebuit să ne judecăm pentru scoaterea din tabelul creditorilor a celebrului E-Boutique care avea 100 de milioane la masa credală. Instanța, după ce a scos acea datorie de acolo, a spus că e o sumă suspectă de spălare de bani. Acționarii au propus celor de la ANAF lichidarea 100% a datoriei către ANAF, iar aceasta a spus nu. O lege se aplică în litera și spiritul ei. Din punctul meu de vedere, veți avea neșansa să vă transformați în instanță. Neacordarea unei licențe duce automat la faliment. Sunt 400 de oameni cu familiile aferente. E vorba despre munca unor oameni, de 20 de ani. O muncă pe care dumneavoastră o să o aveți în condei. Ce facem cu oamenii, ce facem cu munca, ce facem cu tot ce s-a ridicat?”, a spus Edward Pastia, director editorial Realitatea TV.