Decizia Guvernului ar putea face imposibilă pentru români achiziția unei locuințe. Executivul vrea și mai mulți bani din taxe și impozite

Deficitul bugetar în care a ajuns România, cu Guvernul PSD + PNL la „cârmă", trebuie corectat cât mai rapid, susține Comisia Europeană. Cum eliminarea pensiilor speciale nu se află pe agenda Executivului, așa cum a solicitat și Bruxellesul, coaliția discută de câteva săptămâni despre majorarea mai multor taxe și impozite. 
Filip Stan
26 iul. 2023, 08:59
Decizia Guvernului ar putea face imposibilă pentru români achiziția unei locuințe. Executivul vrea și mai mulți bani din taxe și impozite

Românii ar putea plăti și mai mulți bani, printre altele, pentru produse și servicii din HORECA, pentru mâncarea de animale de companie, dar și pentru apartamente. Scumpirile ar urma să fie operate prin creșterea valorii TVA-ului.

Românii, cei mai săraci cetățeni din Europa, cocoșați de taxe și de impozite

Noua modificare pentru 2023, ce vizează domeniul imobiliar, ar putea intra în vigoare în toamna anului 2023. Aceasta ar presupune ca orice achiziție de locuință nou-construită să fie taxată suplimentar.

Sursele guvernamentale au declarat că în România ar urma să fie eliminat TVA-ul de 5% pentru domeniul imobiliar. Astel, vor exista doar două cote, de 9% și de 19%.

Reprezentanții domeniului imobiliar protestează față de acest plan.

Dacă reprezentanții Guvernului își vor duce la îndeplinire planurile agreate cu UE, respectiv eliminarea cotei reduse de 5% TVA, la achiziția oricărei locuințe noi, apartament sau casă, indiferent de valoarea sa, ar urma să se aplice o taxă unică de 19% – ceea ce ar avea un impact evident asupra prețului total al unui imobil, cel care și contează, de fapt, pentru consumator.

„Până la urmă. nu vorbim că-i TVA 5%, 19%, 70%, oricât o fi TVA-ul, vorbim de ce își poate permite o persoană sau o familie. Eu degeaba îi spun unui om că [o locuință] costă 100.000 [de euro], plus TVA, eu trebuie să-i spun ‘nu, te costă 105.000 [de euro] sau 119.000 [de euro]’”, a declarat, pentru Titirez.ro, Antoanela Comșa, Președinte al companiei de dezvoltare imobiliară Gran Via Romania.

Sărăcire la foc automat în România. Din ce în ce mai mulți cetățeni, aproape de falimentul personal. Guvernul continuă majorarea taxelor și a impozitelor

Populația va fi puternic afectată de majorarea TVA-ului. Astfel, achizițiile de imobile vor fi inhibate.

„Da, sunt de acord să se crească impozitele pe dividende, sunt de acord să se găsească alte modalități… […] Nu știu, Guvernul ar trebui să găsească niște soluții viabile și nu să dea în populație, care oricum e sărăcită, și cu inflație, și cu prețuri la utilități mari șamd.”, a mai comentat expertul.

Guvernul nu este preocupat să colecteze taxe și impozite prin metode morale, susține Comșa.

„Dacă mă întrebați pe mine, cred că o măsură foarte bună pentru ca Guvernul să facă rost de bani la buget ar fi să încerce să scadă evaziunea – evaziunea la tutun, la colectat TVA-ul și așa mai departe. Dar nu să iei de la cei săraci. Cei care au totuși niște venituri vor continua să achiziționeze probabil case, vom vedea mai multe locuințe achiziționate pe firme, ca să se evite plata TVA-ului și o să avem o problemă în acest sens, pentru că cei care vor achiziționa pe firmă vor trebui să factureze, când închiriază, cu TVA, dacă ei cumpără cu scutire de TVA – că practic [aceasta] nu e o scutire de TVA, e taxare inversă. Or, în momentul în care tu achiziționezi astfel, ești obligat să facturezi cu TVA, iar efectul va fi o majorare a chiriilor”, a mai precizat Comșa.

Scumpiri după scumpiri în România

Anul trecut, o altă serie de produse și servicii au fost scumpite din pix de Guvern, în plină criză: energia, pariurile sportive, sucurile acidulate au cunoscut majorări de prețuri, prin modificarea cotelor de TVA.

De asemenea, impozitul pentru dividende a fost majorat la 8%, de la 5%. Astfel, antreprenorii, în special cei mici și mijlocii, plătesc și mai mult la stat. Procentajul ar urma să crească și mai mult în 2023, decizie care va fi comunicată de către premierul Marcel Ciolacu până la final de an.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te adoarme instant. Te scapă de agitație și insomnie și poți să o faci acasă: „Miraculoasă”
Capital.ro
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Grav accident rutier în nord-vestul Ucrainei: 14 persoane decedate, inclusiv un copil
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!