Românii ar putea plăti și mai mulți bani, printre altele, pentru produse și servicii din HORECA, pentru mâncarea de animale de companie, dar și pentru apartamente. Scumpirile ar urma să fie operate prin creșterea valorii TVA-ului.
Noua modificare pentru 2023, ce vizează domeniul imobiliar, ar putea intra în vigoare în toamna anului 2023. Aceasta ar presupune ca orice achiziție de locuință nou-construită să fie taxată suplimentar.
Sursele guvernamentale au declarat că în România ar urma să fie eliminat TVA-ul de 5% pentru domeniul imobiliar. Astel, vor exista doar două cote, de 9% și de 19%.
Reprezentanții domeniului imobiliar protestează față de acest plan.
Dacă reprezentanții Guvernului își vor duce la îndeplinire planurile agreate cu UE, respectiv eliminarea cotei reduse de 5% TVA, la achiziția oricărei locuințe noi, apartament sau casă, indiferent de valoarea sa, ar urma să se aplice o taxă unică de 19% – ceea ce ar avea un impact evident asupra prețului total al unui imobil, cel care și contează, de fapt, pentru consumator.
„Până la urmă. nu vorbim că-i TVA 5%, 19%, 70%, oricât o fi TVA-ul, vorbim de ce își poate permite o persoană sau o familie. Eu degeaba îi spun unui om că [o locuință] costă 100.000 [de euro], plus TVA, eu trebuie să-i spun ‘nu, te costă 105.000 [de euro] sau 119.000 [de euro]’”, a declarat, pentru Titirez.ro, Antoanela Comșa, Președinte al companiei de dezvoltare imobiliară Gran Via Romania.
Populația va fi puternic afectată de majorarea TVA-ului. Astfel, achizițiile de imobile vor fi inhibate.
„Da, sunt de acord să se crească impozitele pe dividende, sunt de acord să se găsească alte modalități… […] Nu știu, Guvernul ar trebui să găsească niște soluții viabile și nu să dea în populație, care oricum e sărăcită, și cu inflație, și cu prețuri la utilități mari șamd.”, a mai comentat expertul.
Guvernul nu este preocupat să colecteze taxe și impozite prin metode morale, susține Comșa.
„Dacă mă întrebați pe mine, cred că o măsură foarte bună pentru ca Guvernul să facă rost de bani la buget ar fi să încerce să scadă evaziunea – evaziunea la tutun, la colectat TVA-ul și așa mai departe. Dar nu să iei de la cei săraci. Cei care au totuși niște venituri vor continua să achiziționeze probabil case, vom vedea mai multe locuințe achiziționate pe firme, ca să se evite plata TVA-ului și o să avem o problemă în acest sens, pentru că cei care vor achiziționa pe firmă vor trebui să factureze, când închiriază, cu TVA, dacă ei cumpără cu scutire de TVA – că practic [aceasta] nu e o scutire de TVA, e taxare inversă. Or, în momentul în care tu achiziționezi astfel, ești obligat să facturezi cu TVA, iar efectul va fi o majorare a chiriilor”, a mai precizat Comșa.
Anul trecut, o altă serie de produse și servicii au fost scumpite din pix de Guvern, în plină criză: energia, pariurile sportive, sucurile acidulate au cunoscut majorări de prețuri, prin modificarea cotelor de TVA.
De asemenea, impozitul pentru dividende a fost majorat la 8%, de la 5%. Astfel, antreprenorii, în special cei mici și mijlocii, plătesc și mai mult la stat. Procentajul ar urma să crească și mai mult în 2023, decizie care va fi comunicată de către premierul Marcel Ciolacu până la final de an.