Decizie fără precedent a Guvernului care poate arunca în aer facturile românilor la energie. Ministerul Finanțelor pregătește modificarea normelor în vigoare pentru a putea să întârzie legal plata compensațiilor pe care le datorează furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru acoperirea diferenței dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile finale plafonate facturate consumatorilor, anunţă Raluca Curteanu la România TV.
Statul dă bani pentru decontarea facturilor la utilități. Cine poate beneficia de ajutor substanţial
Este criză la Ministerul de Finanțe se iau măsuri extreme pentru a putea ține sub control cheltuielile și, implicit, deficitul bugetar pe finalul anului. Una dintre măsuri din păcate ar putea afecta facturile romînilor la gaze și electricitate, Concret ministerul isi crează cadrul legal pentru a putea intarzia plata compensațiilor către furnizori. Mai precis, se vrea ca plățile de compensații să se facă strict în funcție de cât se colectează la așa-numitul Fond de Tranziție Energetică, alimentat din sumele încasate din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică, dar și a producătorilor de gaze naturale, precum și din contribuția de solidaritate aplicată sectorului de petrol și gaze.
Ministerul Energiei le-a plătit, luna trecută, furnizorilor de energie electrică și gaze naturale compensații de peste 2,46 miliarde lei pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție din piețe și prețurile plafonate facturate consumatorilor noncasnici de profil, sumă care contribuit la saltul deficitului bugetar cu aproape 1 punct procentual de PIB.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă, vinerea trecută, că stocurile de gaz au ajuns la 99%, angajamentale faţă de Uniunea Europeană fiind asumate. Ministrul precizează că, în condiţii normale, vom trece cu bine peste iarnă, doar cu gaz românesc.
”Stăm bine cu pregătirile pentru iarnă. Stocurile de gaz sunt aproape 99% (!) Ne-am atins toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene şi, în condiţiile unei ierni normale, vom trece cu bine peste sezonul rece doar cu gaz românesc”, a transmis, vineri, ministrul Energiei.
Sebastian Burduja anunţă că putem ajuta şi Moldova. ”Stăm şi la dispoziţia fraţilor noştri de peste Prut. Independenţă şi securitate pentru o Românie puternică”, a mai transmis ministrul Energiei.