Magistraţii au decis miercuri amânarea pronunţării pentru 4 decembrie, după ce un reprezentant al ISC a vorbit despre comunicatul pe care instituţia l-a publicat pe 13 februarie, spunând că acesta a fost întocmit pe baza unor înscrisuri deţinute de Inspectorat.
Avocatul lui Adrian Năstase a cerut judecătorului ca ISC să recunoască public faptul că a emis un comunicat eronat şi să publice pe site-ul instituţiei un comunicat prin care să dezmintă documentul menţionat.
Fostul prim-ministru al României cere apărarea dreptului la imagine, care i-ar fi fost afectată prin comunicatul de presă emis de Inspectorat pe 13 februarie.
Inspectoratul de Stat în Construcţii preciza, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei pe 13 februarie, că a transmis datele de identificare ale ISC direct către împuterniciţii lui Adrian Năstase şi susţinea că aceştia nu au comunicat instituţiei dovada consemnării sumei de bani precizată în notificare.
”Intenţia domnului Adrian Năstase de a achita suma de 3.337.452,53 RON nu poate fi asimilată cu refuzul ISC de a primi banii, în condiţiile în care, pe de o parte, potrivit art. 2 din O.U.G. nr. 146/2002, operaţiunile de încasări privind fondurile publice se derulează prin trezoreria statului, iar pe de altă parte, executorul judecătoresc este obligat să aibă rol activ, stăruind, prin toate mijloacele admise de lege, pentru realizarea integrală şi cu celeritate a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu”, arăta Inspectoratul în comunicatul citat.
De asemenea, ISC preciza că datele de identificare ale instituţiei au fost transmise ”direct către împuterniciţii debitorului, atât printr-o firmă de curierat rapid, cât şi prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, în data de 13.02.2013”.
Adrian Năstase susţine că a achitat prejudiciul invocat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, de circa 750.000 de euro, încă din luna februarie.
Prin sentinţa penală nr. 176/30.01.2012, pronunţată în dosarul penal nr. 514/1/2009, definitivă, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus: … ‘în baza art. 14 şi 346 din Codul de procedură penală, inculpaţii Năstase Adrian, Jianu Paula Irina, Gasparovici Diana, Popovici Bogdan, Popovici Marina, aceasta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC AROND SRL şi pe inculpatul Vasile Mihail Cristian, acesta în solidar şi cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL, au fost obligaţi în solidar la plata către partea civilă – Inspectoratul de Stat în Construcţii – a sumei de 3.337.452, 5258 RON despăgubiri civile’.
Judecătoria Sectorului 1 a decis pe 1 februarie executarea silită a lui Adrian Năstase în dosarul în care Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut recuperarea prejudiciului adus statului de fostul prim-ministru şi de ceilalţi inculpaţi din dosarul ‘Trofeul calităţii’, prejudiciu care se ridică, potrivit ISC, la circa 1.400.000 de euro.
VEZI SI:
Adrian Năstase: Am o scrisoare de la Traian Băsescu în care spune că îi este greaţă de sine însuşi