Într-o postare pe Facebook de miercuri seară, CTP a declarat că îl susține pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, explicând rațiunea din spatele acestei decizii.
„Pentru că de doi ani încoace este singurul politician din România (Kelemen Hunor – n.r.) care avertizează mereu în legătură cu cea mai gravă problemă a acestei țări – depopularea: „Dacă continuă trendul, peste 20 de ani vom avea o țară mare, frumoasă, sigură și goală, fiindcă până astăzi au plecat peste 5 milioane de oameni din țară și trendul încă nu s-a oprit. Plus, natalitatea e o problemă. Putem construi câte autostrăzi vrem, putem construi ce doriți dumneavoastră. Rămâne o problemă: și unde vor fi cetățenii, unde vor fi oamenii?””, a scris Cristian Tudor Popescu, citându-l pe liderul UDMR.
În aceeași postare, Popescu a abordat și subiectul recentului portofoliu de comisar european obținut de România prin Roxana Mînzatu. Gazetarul a criticat reacțiile venite din partea Partidului Național Liberal (PNL), care a catalogat acest post drept unul nesemnificativ.
„Portofoliul dnei Roxanei Mînzatu nu e nicidecum „gol de conținut, zero, lipsit de importanță”, cum croncăne PNL. Cum dracu să fie așa, când are alocat 20% din bugetul CE? Adică 235 miliarde euro sunt dați pe nimic?”, a scris CTP, subliniind că portofoliul, care include Educație, Competențe, Locuri de muncă, Drepturi sociale și Democrație, are o importanță semnificativă în contextul european.
Gazetarul a explicat și de ce România nu a obținut un portofoliu mai prestigios, cum ar fi cel al Economiei, menționând că situația economică a țării este una dintre cele mai slabe din Europa. „Portofoliul dnei Roxanei Mînzatu nu e nicidecum „zero”, cum croncăne PNL”, a subliniat el.
În opinia sa, obținerea acestui post nu este un premiu pentru performanțele României în domeniul educației sau al competențelor, ci doar o consecință a statutului de membru al Uniunii Europene. „Sistemul educațional, sub privegherea profesorului Iohannis, e o catastrofă în desfășurare, cu consecințe incalculabile”, a adăugat Popescu.
Cristian Tudor Popescu a făcut referire și la fostul președinte Klaus Iohannis, în contextul unui proiect de lege depus de PNL la Senat, care i-ar permite acestuia să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie.
„Pe vremuri, în România ceaușistă, marca de prestigiu considerată mai bună decât ce se găsea sau nu se găsea în comerțul socialist era „refuzat la export”. Dl Iohannis a zgrepțănat pe la toate ușile NATO și UE doar-doar i s-o da și lui un jilț în care să se hodinească după ce a trudit de s-a rupt pentru România. A fost trimis la golf de peste tot”, a comentat CTP cu ironie.
a fost întrebat dacă UDMR şi-ar dori să intre la guvernare după următoarele alegeri şi dacă ar accepta să facă parte dintr-o coaliţie cu PSD şi PNL.
Potrivit acestuia, ar fi bine ca după alegerile parlamentare din 1 decembrie să fie în opoziţie unul dintre partidele PNL sau PSD, deoarece altfel în 2008 alternativa vor fi AUR şi partidul Dianei Şoşoacă, în condiţiile în care USR şi UDMR sunt „plafonate” şi nu mai au potenţial de creştere.
„De obicei, după alegeri se resetează jocul, pe de o parte. Pe de altă parte, eu am o altă viziune. Deci nu vreau să mă uit doar la perioada 2025 – 2028. Vorbeam de greutăţile care urmează şi care trebuie rezolvate – de la problemele demografice şi aici într-adevăr e nevoie de multe politici publice pe termen foarte lung, dacă nu vrem o ţară goală peste 15, peste 20 de ani, dar cum greutăţile sunt enorm de mari, din punctul meu de vedere PNL sau PSD trebuie să fie în opoziţie, în funcţie de rezultatele alegerilor, fiindcă dacă nu va fi unul dintre aceste partide în opoziţie alternativa în 2028 va fi AUR cu Şoşoacă, că ei vor fi în opoziţie, ei vor fi vocea opoziţiei. USR-ul e foarte plafonat, plafonat cum suntem şi noi, dar un pic mai sus, n-are unde să crească, şi dacă nu există o alternativă reală – şi PNL poate să fie o alternativă reală sau PSD – atunci în 2028 ne vom trezi cu oameni care se vor îndrepta cu votul lor spre aceste două partide care s-ar putea să fie un singur partid până atunci. Să nu subestimaţi furia oamenilor”, a argumentat Kelemen Hunor.