Această măsură impusă de UE se va aplica și în România. Decizia are în vedere obligativitatea elaborării de planuri naționale pentru renovarea clădirilor și apariția clădirilor ecologice în România.
Printre cerințele impuse de UE sunt incluse:
Dacă aceste cerințe privind clădirile ecologice nu sunt respectate se poate ajunge la amenzi, la întârzieri în procesul de aprobare a proiectului și asumarea răspunderii pentru afectarea mediului.
Această măsură poate duce la majorarea prețurilor de pe piața imobiliară. Din 2030, construcțiile trebuie să fie gândite ca fiind ecologice, respectiv eficiente din punct de vedere energetic și conectate la surse de căldură curată. Statele membre sunt solicitate să integreze în planurile lor naționale de renovare o strategie pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili din sistemele de încălzire până în 2040. De asemenea, începând cu anul 2025, montarea de panouri solare pe acoperișuri trebuie să devină obligatorie.
Românii care stau la casă vor putea obține vouchere mari pentru eficientizarea energetică a locuințelor, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România. Românii vor primi fonduri de la stat în vederea instalării de panouri fotovoltaice, de de baterii de stocare, în vederea creșterii eficienței energetice a caselor. Prin acest program se dorește anveloparea a circa 60.000 de case. Beneficiarii de vouchere trebuie să depună o solicitare la primărie sau la consiliul județean.
În plus, cine e interesat să se racordeze la apă și canalizare cu bani de la stat trebuie să se adreseze companiei ce furnizează servicii de acest fel în localitatea de domiciliu. Românii care au venituri mici și stau la casă vor primi o finanțare acordată de AFM de 1.900 de euro pentru fiecare gospodărie pentru branșamentul de apă și canal. Bugetul total acordat pentru proiectul ,,Prima conectare” este de 850 milioane de lei.