Ucraina plănuiește să lanseze primele atacuri cu rază lungă de acțiune în zilele următoare, au precizat sursele, care nu au oferit detalii din motive de securitate operațională.
Decizia vine la două luni înainte ca președintele ales Donald Trump să preia mandatul, pe 20 ianuarie, și urmează unor solicitări repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a obține permisiunea de a lovi ținte militare rusești aflate departe de granița Ucrainei.
Schimbarea politicii SUA survine pe fondul desfășurării de trupe nord-coreene de către Rusia pentru a-și consolida forțele, ceea ce a stârnit îngrijorări atât la Washington, cât și la Kiev. Primele atacuri ucrainene cu rază lungă de acțiune ar putea fi realizate cu rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de până la 306 kilometri, au menționat sursele.
Deși unii oficiali americani au exprimat scepticism cu privire la impactul strategic al acestei decizii asupra războiului, măsura ar putea întări poziția Ucrainei la eventuale negocieri pentru încetarea focului.
Rusia consideră decizia SUA drept o „escaladare majoră”. Andrei Klishas, membru al Consiliului Federației, a avertizat pe Telegram: „Occidentul a decis un astfel de nivel de escaladare care s-ar putea încheia cu statul ucrainean în ruine complete până dimineață”.
Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al șefului Comisiei pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației, a declarat: „Acesta este un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”, potrivit agenției de presă TASS.
Președintele Vladimir Putin a subliniat anterior că un astfel de demers ar modifica natura conflictului, forțând Rusia să ia „decizii adecvate”.
Leonid Slutsky, șeful comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, a precizat: „Loviturile cu rachete americane adânc în regiunile rusești vor implica în mod inevitabil o escaladare gravă, care amenință să ducă la consecințe mult mai grave”, conform TASS.
Rămâne neclar dacă administrația Trump va menține această politică. În trecut, Trump a criticat amploarea ajutorului acordat Ucrainei și a promis să încheie rapid războiul, fără a oferi detalii.
Decizia Washingtonului vine pe fondul presiunilor din partea unor congresmeni republicani, care au solicitat relaxarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane de către Ucraina.