Anunţul a fost făcut de către deputatul PNL Alina Gorghiu, membru al Comisiei juridice. Gorghiu a spus că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, din motive procedurale, PSD invocând faptul că demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament nu a fost primită la comisie şi încă nu este efectivă.
Preşedintele Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, a spus că „există o singură cerere care vizează pe domnii Hrebenciuc şi Adam iar cei doi avocaţi ai domnului Adam au ridicat această problemă procedurală şi au existat temeri că, dacă nu clarificăm acest aspect, s-ar putea să fie o eventuală slăbiciune de care vor profita în instanţă avocaţii apărării”.
Potrivit lui Ciucă, Biroul permanent poate convoca o nouă şedinţă a comisiei pentru deputatul Ioan Adam.
DNA a transmis Camerei Deputaţilor două cereri de încuviinţare a arestării lui Viorel Hrebenciuc în două dosare, mai exact în dosarul retrocedarilor ilegale şi în cel de trafic de influenţă. În dosarul retrocedărilor, s-a cerut ridicarea imunităţii şi pentru deputatul PSD Ioan Adam.
Potrivit DNA, pe 17 aprilie 2012, la solicitarea deputatului PSD Ioan Adam, cu sprijinul lui Paltin-Gheorghe Sturdza, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte Lorand Ordog şi Gabriel Uţa a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (naşul de cununie al deputatului).
Procurorii susţin că decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
DNA subliniază că a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 hectare teren forestier.
„Imediat după ce a obţinut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/ R/ 2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată”, arată DNA.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat marţi că Viorel Hrebenciuc şi-a depus demisia din Parlament, dar rămâne membru al PSD.
„Am decis să demisionez, vreau să-mi păstrez demnitatea aşa cum am făcut-o toată viaţa. Încă un lucru vă spun: nu mă răzgândesc. Din partid nu plec, aştept ca plenul să se reunească luni ca demisia să devină efectivă. Sunt la dispoziţia procurorilor şi acum, că nu am imunitate. (…) Nu am vorbit cu nimeni din partid, este propria mea decizie”, a spus Viorel Hrebenciuc, la Palatul Parlamentului.
El a adăugat că nu este dezamăgit de situaţia în care se află şi se simte „foarte tare psihic”.
Viorel Hrebenciuc a susţinut că nu a încălcat niciun fel de normă de partid prin discuţiile pe care le-a avut cu Dan Şova, acestea fiind „discuţii pe care le faci la cafea”. Nu am făcut nici presiuni asupra lui Şova, a completat el.
„Am încredere în justiţie iar după 18 ani nu-mi este uşor (să plece din Parlament – n.r.), dar în viaţă este un moment clar. În 2016, revin”, a menţionat Hrebenciuc.
El a spus că procurorii nu au motiv să se ducă la el acasă, pentru că aşa cum s-a prezentat la audieri de câte a fost nevoie, se va prezenta şi acum.