Zgonea a făcut această precizare după ce a arătat că o decizie va fi luată după ce Statutul deputaţilor şi senatorilor va fi rediscutat în Parlament, în urma aspectelor neconstituţionale admise de Curtea Constituţională.
„Pe cale de consecinţă, până în momentul în care nu vom lua o decizie cu privire la elementele de sancţionare a unui deputat în momentul în care votează la două mâini, altele decât interzicerea participării la plenul Camerei sau Senatului, vă cer permisiunea să amânăm o decizie trimisă de Comisia juridică, dar care este contestată de Curtea Constituţională şi ştiţi la cine mă refer”, a spus Zgonea, citat de Mediafax.
El a arătat că în cazul lui Mîrza decizia de sancţiune rămâne. „Decizia de sancţiune rămâne, dar nu ştim ce sancţiune să-i facem. În acest moment, în motivarea Curţii Constituţionale s-a spus că în Regulamentul Camerei, dar şi în Regulamentul Senatului, decizia de interdicţie a participării la plenul unei Camere este o decizie neconstituţională şi trebuie să găsim o altă modalitate de contestare. O să mergem pe varianta Codului Civil, în care o să propunem o sancţiune pe un anumit interval de timp, sancţiune pecuniară, care n-ar mai afecta sub nicio formă capacitatea unui parlamentar de a-şi îndeplini mandatul, va veni la plen, dar i se vor tăia banii„, a explicat Zgonea.
Comisia juridică a Camerei a decis, miercuri, să-şi menţină punctul de vedere că deputatul PSD Gavril Mîrza trebuie sancţionat pentru vot multiplu cu suspendare între 1 şi 15 zile, considerând că aşa prevede actualul Statut al parlamentarilor care nu a fost contestat la Curtea Constituţională.
Preşedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a precizat, miercuri, că membrii comisiei au constatat că a fost săvârşită abaterea disciplinară în cazul deputatului Gavril Mîrza şi a trimis această decizie Biroului Permanent cu propunerea de a hotărî sancţiunea conform Regulamentului. Regulamentul în vigoare prevede că, dacă un parlamentar foloseşte neautorizat dispozitivul de vot al altui parlamentar, el trebuie sancţionat cu împiedicarea participării la lucrări pe o perioadă de 1 până la 15 zile, a adăugat Ciucă.
El a mai arătat că Biroul Permanent a luat în considerare şi decizia Curţii Constituţionale referitoare la Statutul parlamentarilor contestat de PDL şi care prevede că nu trebuie interzis parlamentarilor să participe la lucrări şi a retrimis cazul la Comisia juridică.
„Comisia juridică şi-a menţinut punctul de vedere, pentru că textul din Regulament nu a fost atacat constituţional. Până se declară neconstituţional îşi produce efectele ca orice text al unui act normativ. Am hotărât în comisie să retrimitem către Biroul Permanent aceeaşi solicitare de sancţionare de la 1 la 15 zile, cum va propune Biroul Permanent şi va hotărî plenul şi am recomandat Biroului Permanent să sesizeze Comisia de reregulament să ia în discuţie acest subiect şi eventual să modifice acel articol care poate fi suspicionat de neconstituţionalitate”, a precizat Bogdan Ciucă.
Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, lunea trecută să reîntoarcă la Comisia juridică pentru o săptămână raportul care propunea sancţionarea deputatului PSD Gavril Mârza pe motiv că a votat la două mâini la o şedinţă de plen, a anunţat liderul grupului PDL Marian Neacşu.