Decizie de ultimă oră luată de Donald Trump cu privire la prezența armatei americane în România. Ce face cu trupele de la baza Mihail Kogălniceanu

Administrația Trump a luat o decizie importantă pentru România, consolidându-și angajamentul față de Flancul Estic al NATO, scriu editorii de la ziare.com. Miercuri, 26 martie, a avut loc o ceremonie specială la baza Mihail Kogălniceanu, cea mai mare unitate militară NATO din România, subliniind viziunea strategică a Washingtonului în regiune.
Marius Gherghe
26 mart. 2025, 23:14
Decizie de ultimă oră luată de Donald Trump cu privire la prezența armatei americane în România. Ce face cu trupele de la baza Mihail Kogălniceanu

Brigada a 2-a a Armatei SUA, Divizia 101 Aeropurtată Task Force Strike, împreună cu Brigada 3, Divizia 10 Munte Task Force Patriot, au realizat un transfer de autoritate, în cadrul unei ceremonii organizate de Divizia 1 Blindată a Armatei SUA. Evenimentul, care semnifică plecarea și sosirea oficială a unităților în Europa, a avut loc la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, conform Ziarului Ziua.

Divizia 101 Aeropurtată, specializată în operațiuni de asalt aerian, este la a doua misiune în România, după ce, acum trei ani, a revenit în Europa pentru prima dată, în aproape 80 de ani de la debarcarea din Normandia. Întoarcerea acestor militari de elită a fost decisă de conducerea armatei americane la începutul anului, care își dorește o întărire a flancului estic al NATO.

Duke Reim, comandantul Diviziei 101 Aeropurtată a SUA: „Combinăm atât vehiculele terestre cu capacitatea de a interveni aerian prin învăluire verticală din elicopter, în funcție de tipul obiectivelor.”

Josh Glonek, comandantul Diviziei 10 a SUA: „Țara noastră ne-a trimis aici pentru a construi parteneriate și pentru a spori nivelul de pregătire alături de aliații noștri din NATO.”

Citește și: Dacă Ucraina cade, Rusia va bate la ușa României. Generalul american în rezervă Ben Hodges spune că un acord bun pentru Ucraina înseamnă pace pentru întreaga Europă

Conform reprezentanților Garnizoanei Armatei SUA, soldații din cadrul Task Force Strike au început să ajungă la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu încă de la începutul lunii martie.

Tranziția se aliniază cu decizia militară a SUA de la începutul acestui an de a păstra o prezență în Europa de Sud-Est, sprijinind aliații și partenerii NATO.

„Soldații desemnați la Task Force Strike sunt în sprijinul misiunii U.S. Army V Corps de întărire a NATO flancul estic, asigură aliații și partenerii europeni și descurajează alte agresiuni”, au transmis reprezentanții Garnizoanei Armatei SUA.

Americanii întăresc baza NATO de la Kogălniceanu, care ar urma să devină cea mai mare din Europa, într-o perioadă în care partea conservatoare din SUA cere mai puțină implicare în apărarea acestei zone, scriu editorii protv.

La baza de la Mihail Kogălniceanu va începe și un proiect inițiat de Congresul SUA acum șapte ani, de construire a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor, evaluat la 40 de milioane de dolari.

Prinde contur și orașul militar care se construiește la Mihail Kogălniceanu, unde vor putea fi găzduiți permanent peste zece mii de soldați NATO și familiile lor. În lucru sunt mai multe hangare și o nouă pistă pentru avioanele militare.

Cpt. Aurel Bocai, manager de proiect: „Ea va fi interconectată cu pista actuală astfel încât, la finalul execuției lucrărilor, cele două să poată fi operate independent. Vor putea fi operate atât aeronave de transport, cât și avioane de tip fighter. Lucrările vor fi gata în anul 2027.”

Nicolae Crețu, comandantul Bazei Militare Mihail Kogălniceanu: „Vorbim de o suprafață pe care baza se dezvoltă de aproximativ 2.800 de hectare, vorbim de aproximativ 30 km de limită perimetrală. Am început dezvoltarea cu elementele de infrastructură aeroportuară; capacitatea de cazare, hranire, procesare a personalului sunt în fazele ulterioare ale proiectului.”

În orașul militar de la Mihail Kogălniceanu, România va investi circa două miliarde și jumătate de euro.

Potrivit ziare.com, trupele americane sunt staționate în România la bazele din:

  • Mihail Kogălniceanu (jud. Constanța) – unde este cel mai mare centru de prezență militară americană în România;
  • Câmpia Turzii (jud. Cluj) – bază care e folosită în principal pentru aviație și operațiuni aeriene;
  • Deveselu (jud. Olt) – bază care găzduiește sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore;
  • Fetești (jud. Ialomița) – bază utilizată pentru antrenamente comune cu NATO

Citește și: Valeri Zalujnîi, fostul comandant al Forțelor Armate Ucrainene, susține că România i-a cerut să tacă cu privire la dronele ruse căzute pe teritoriul nostru

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Creatura rară care a fost observată pe teritoriul României. E cel mai rapid animal de pe planetă și un prădător teribil. A început să cuibărească din ce în ce mai frecvent și în orașe
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI