Ce se întâmplă cu pensiile calculate greşit. Camera Deputaţilor a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege pentru completarea articolului 107 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Iniţiativă aparţine liberalului Florin Roman şi reglementează recuperarea pensiilor în urma unor erori materiale.
Potrivit Agerpres, Proiectul de lege completează legea 263/2010, în sensul reglementării unei excepţii de la regula privind termenul general de prescripţie pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului de pensie a sumelor neplătite de către organul administrativ competent din cauza unei erori materiale intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în cazul în care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricărei greşeli de redactare, omisiune sau menţiuni greşite, intervenite în procesul administrativ de evaluare, prelucrare şi redactare a datelor în vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor înscrise în aceasta ori în sistemul electronic de punere în plată a deciziei, termenul general de prescripţie nu se aplică pentru recuperarea de către beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplătite de către casa teritorială de pensii competentă”, arată un amendament la raportul de admitere a proiectului.
Conform articolului 107, alineatul (1) din legea menţionată, „în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. Alineatul (2) al articolului 107, la care face referire amendamentul adoptat de deputaţi, prevede că „sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor”.
În acest moment, pensionarii cărora casele de pensii le-au greșit pensiile primesc înapoi banii doar pentru ultimii 3 ani cât este termenul general de prescripție.
Senatul a respins proiectul de lege pe 30 septembrie 2020, iar votul de adoptare al Camerei a fost decizional. Astfel, legea ar urma să fie promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis.
Timp de 16 ani, o bătrână din satul Tăuni, judeţul Alba a primit o pensie mai mică, din cauza unui calcul eronat. Greşeala a fost descoperită abia în 2020, însă funcţionarul care a făcut-o nu mai poate fi tras la răspundere deoarece a murit.
Femeia s-a pensionat anticipat în anul 2002. Doi ani mai târziu, Casa de Pensii Alba i-a emis o nouă decizie de pensionare pentru limita de vârstă, însă un funcţionar a introdus un cod greşit în sistem. Astfel, timp de 16 ani, bătrâna a primit o pensie mai mică.