Recalcularea pensiilor din România trebuia încheiată în urmă cu aproape opt luni, dar încă sunt pensionari care nu și-au primit nici acum noile decizii și nici pensiile recalculate.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat că la acest moment aproape 95% din dosarele celor aproximativ 130.000 de pensionari agricultori au fost finalizate şi că funcţionarii caselor teritoriale de pensii sunt „pe finalul” acestui proces. Baciu a precizat că aceşti pensionari vor primi retroactiv sumele care li se cuvin după recalculare.
Citește și: Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, anunț privind creșterea pensiilor din luna mai
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a mai precizat că sunt situaţii în care pensiile au crescut şi cu aproape 1000 de lei, după recalculare.
„În momentul de faţă suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din aceşti 130.000 de pensionari agricultori, în cazul cărora sunt finalizate aceste dosare. Marea majoritate a acestor pensionari se află în această zonă a indemnizaţiei sociale.
Aici avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 pensie în plată după această recalculare”, a declarat, miercuri, Daniel Baciu, la Digi24.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explicat că pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic.
„Sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghişeele caselor teritoriale de pensii încât colegii mei nu ar avea efectiv timpul necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt”, a mai spus Baciu.
Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a devenit aplicabilă în integralitate de la 1 septembrie 2024, dată până la care trebuia finalizată recalcularea tuturor pensiilor. Liderul sindical Bogdan Hossu, de la „Cartel Alfa”, avertiza, la acea vreme, că noua lege îi va dezavantaja pe viitorii pensionari atât în privinţa formulei de calcul, cât şi a bonusurilor acordate pentru muncă peste vârsta legală de pensionare.
Noua lege prevede un sistem de bonusuri pentru anii lucraţi peste stagiul de cotizare de 25 de ani, numite puncte de stabilitate, care se adaugă punctelor de contributivitate şi celor pentru veniturile nepermanente (sporuri, prime, al 13-lea salariu, munca în acord etc).
În schimb, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, dădea asigurări că nicio pensie din România nu va fi „îngheţată”, în condiţiile în care noua lege prevede indexarea anuală a pensiilor cu rata inflaţiei.