Liderii coaliţiei au ajuns la un acord şi urmează să anunţe cum va fi compensat parţial preţul carburantului la pompă, au declarat suse politice.
Compensarea prețului la benzină și motorină se va aplica pe lunile iulie, august și septembrie. Guvernul urmează să stabilească suma exactă ce va fi compensată.
Proiectul de act normativ va fi pregătit zilele acestea, astfel încât să fie adoptată cel târziu săptămâna viitoare. Liderii coaliţiei vor ca acest act normativ să fie adoptat până la 1 iulie.
Guvernul se va reuni, joi de la ora 11.00, în şedinţă pentru a pune la punct ultimele detalii privind această măsură ce are ca scop scăderea preţului la combustibil.
Surse politice au precizat că va fi vorba despre o compensare fixă şi nu la procent. E foarte important la ce preţ se va face această compensare. Până în acest moment, nu au vrut să dea detalii nici premierul Nicolae Ciucă şi nici preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.
Într-o discuţie informală cu jurnaliştii, liderii coaliţiei au precizat că nu va fi vorba despre o plafonare a prețurilor și nici de reducere a TVA sau a accizelor, astfel că nu este nevoie de obținerea aprobării Comisiei Europene în acest sens. În funcţie de această decizie, oamenii vor şti cu cât va scădea preţul la pompă.
PSD a transmis, miercuri, soluţiile pentru reducerea preţurilor la combustibili prin plafonare, respectiv introducerea unui preţ maximal sau limitarea adaosului pe lanţul comercial, arată un comunicat de presă al formaţiunii.
Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.
În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.
România are al patrulea cel mai mic preț la pompă, după Ungaria, Bulgaria și Polonia, conform Observatornews.
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, i-a prezentat premierului Nicolae Ciucă o formulă de calcul, astfel încât să existe un fel de plafonare la preţul de la pompă. Această plafonare de preţuri ar urma să contribuie toţi ce fac parte din lanţul de aprovizionare, pentru a nu fi afectate benzinăriile.
O primă întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a avut miercuri dimineaţă, în contextul în care, săptămâna trecută şeful Executivului le-a cerut celor doi miniştri de resort să vină cu soluţii şi cu o analiză cum s-a ajuns ca preţul la carburant să ajungă la aproape 10 lei litrul la pompă.
Citeşte şi: Azomureș oprește producția. Compania nu mai face față inflației explozive