„Toţi cetăţenii şi cetăţenele au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Ei sunt egali în faţa legii, fără discriminare”, prevede articolul 20 din proiectul de Constituţie adoptat cu 159 de voturi din cei 169 de participanţi la vot. Această formulare este rezultatul unui compromis negociat între islamiştii Ennahda, majoritari în parlament, şi opoziţia laică.
Ennahda a provocat un scandal în vara anului 2012 când şi-a anunţa intenţia de a introduce conceptul de „complementaritate” între bărbaţi şi femei în Constituţie. Confruntându-se cu un val de proteste, partidul islamist a renunţat în cele din urmă la proiect.
Citeşte şi Fiecărei sute de bărbaţi îi revin 105 femei. Vezi aici cine munceşte mai mult
Articolul validat luni a fost totuşi criticat de ONG-uri precum Human Rights Watch şi Amnesty International, care consideră formula de cetăţean prea simplistă. „Constituţia trebuie să precizeze că bărbaţii şi femeile sunt egali şi au dreptul la egalitate deplină în drept şi în fapt”, au afirmat organizaţiile.
Tunisia, fără să prevadă egalitatea între sexe, este din 1956 ţara arabă care acordă cele mai multe drepturi femeilor. Cu toate acestea, bărbatul rămâne privilegiat, în special în ceea ce priveşte dreptul la moştenire.