Fiii lui Florin Cioabă, Daniel şi Dorin, au convocat, luni, la sediul Tribunalului romilor de la Sibiu, mai mulţi lideri ai etniei – Staborul – şi împreună au decis să ia atutudine faţă de ultimele declaraţii făcute de Iulian Rădulescu, autointitulat împărat al romilor.
„Lideri din întreaga ţară mi-au adus la cunoştinţă că sunt deranjaţi de declaraţiile făcute de Iulian Răduleascu la adresa familiei noastre şi a numelui de Cioabă. A spus că bunicul meu – Ioan Cioabă – ar mai fi în viaţă, că numele nostru nu este Cioabă sau că eu aş fi vampir. Aceste declaraţii demonstrează că el nu mai este în deplinătatea facultăţilor mintale şi îi cer să efectueze o expertiză psihiatrică în acest sens. Vă rog pe dumneavoastră, membri ai Staborului, să-i cereţi să facă această expertiză înainte de a mai face orice acţiune publică ce aduce grave prejudicii de imagine etniei noastre”, a declarat Daniel Cioabă, autointitulat rege al romilor din România.
De asemenea, Daniel a solicitat membrilor Staborului să-i ceară lui Iulian Răduleascu „să predea coroana şi să abdice temporar” până după efectuarea expertizei, care să demonstreze dacă mai este sau nu capabil să facă declaraţii în numele romilor.
Potrivit Mediafax, în cadrul şedinţei a fost citit un document în care Daniel Cioabă preciza că cererea sa vine la solicitarea a „80 la sută dintre liderii romilor din România, care reprezintă circa patru sute de mii de persoane”.
După ce Daniel Cioabă şi-a prezentat cererea, fratele său Dorin a declarat să Staborul se retrage pentru deliberări, iar după aproximativ o jumătate de oră şedinţa s-a reluat.
„Staborul îi recomandă lui Iulian Rădulescu să facă o expertiză psihiatrică pentru a demonstra dacă mai este în deplinătatea facultăţilor mintale. Acest lucru este pus la îndoială după ultimele sale declaraţii. Este un om în vârstă, iar în familia sa există antecedente de persoane cu probleme psihiatrice, fratele său fiind internat”, a declarat Dorin Cioabă, în cadrul şedinţei.
La finalul întrunirii, Dorin Cioabă a fost întrebat într-o conferinţă de presă de ce Staborul nu a luat nicio decizie referitoare la cererea de abdicare şi a răspuns: „Noi nu-l recunoaştem de împărat pe Iulian Rădulesscu, aşa că nu putem să-i cerem să abdice”.
Dorin Cioabă a adăugat că liderii romilor reuniţi la Sibiu – circa 30 de persoane, despre care fraţii Cioabă susţin că sunt din toate judeţele ţării – l-au declarat persoană non-grata pe Dan Stănescu de la Costeşti, autointitulat rege internaţional al tuturor romilor creştini de pretutindeni.
Totodată, autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, a declarat, la conferinţa de presă, că peste 40 de persoane vor fi chemate în instanţă pentru „calomnie şi denigrare”, având în vedere că „au batjocorit” numele tatălui şi bunicului său.
„Am pregătit peste 40 de chemări în judecată a tuturor celor care au denigrat numele de Cioabă: Ioan Cioabă – bunicul meu şi Florin Cioabă – tatăl meu. Avem înregistrări, filmări şi martori cu care vor susţine aceste acuzaţii. Vom depune plângeri la instanţele de judecată pentru calomnie şi denigrare”, a spus Dorin Cioabă.
Acesta a adăugat că şi-a angajat „o armată de avocaţi” pentru a face faţă acestor procese.
Potrivit lui Dorin Cioabă, printre persoanele care vor fi chemate în instanţă se numără Iulian Rădulescu, autointitulatul împărat al romilor, Dan Stănescu din Costeşti, autointitulatul rege internaţional al tuturor romilor creştini de pretutindeni, dar şi Ninel Potârcă şi un pastor din judeţul Argeş.
„Aceste persoane trebuie să fie pedepsite conform legilor statului. Noi nu avem nevoie de compensaţii băneşti de la ele. Dacă legea prevede sancţiune administrativă să fie sancţiune, dacă prevede amendă, să fie amendă, iar dacă prevede privare de libertate să fie privare de libertate”, a spus Dorin Cioabă.
Acesta a menţionat că până miercuri toate plângerile penale vor fi înregistrate la instanţele competente din Sibiu.
Împăratul romilor Iulian Rădulescu susţinea că fraţii Dorin şi Daniel Cioabă au fost excluşi din organizaţiile romilor, „din comunitate”, iar 63 de ONG-uri şi formaţiuni politice ale etniei nu îi recunosc ca „regi ai romilor de la Sibiu”.
„Sunt 63 de ONG-uri şi formaţiuni politice ale romilor, constituite după Revoluţia din decembrie 1989, sunt organizaţii din Sibiu, Cluj, Bucureşti, Mehedinţi, Olt, Constanţa, Argeş şi din toată ţara care nu îi recunosc pe cei doi regi ai romilor de la Sibiu, fraţii Cioabă. Noi am luat această decizie, iar hotărârea va fi publicată în curând, luni sau marţi, încă sunt discuţii şi se strâng semnături. Semnăturile au fost puse pe document în timpul care a trecut de la moartea lui Florin Cioabă până acum. Cei doi regi Cioabă au fost excluşi din organizaţiile romilor, din comunitate”, declara Iulian Rădulescu.
Această decizie este susţinută şi de autointitulatul rege internaţional al tuturor romilor creştini de pretutindeni, Dan Stănescu, de la Costeşti-Argeş.
Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă în 18 august, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, cu două zile înainte, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.
Astfel, Daniel Cioabă, fiul cel mic al lui Florin Cioabă, a fost încoronat rege al romilor din România, el primind coroana, sceptrul şi lanţul cu însemnele „Casei regale” care i-au aparţinut tatălui său. La rândul său, Dorin Cioabă a fost încoronat rege internaţional al romilor.