Salariile vor fi la vedere în România inclusiv în domeniul privat. Până pe 5 iunie 2026, țara noastră va trebui să implementeze Directiva Europeană 2023/970 privind transparența salarială. Astfel, România va fi obligată să introducă o nouă legislație care să transpună prevederile directivei. În aceste condiții, toți angajatorii, inclusiv cei din mediul privat, vor avea obligația de a dezvălui grilele salariale, permițând angajaților să aibă acces la informații despre salariile oferite de compania în care lucrează.
Potrivit Directivei Europene 2023/970, statele membre UE au termen până pe 7 iunie 2026 să introducă o nouă legislație care să transpună prevederile privind transparența pachetelor salariale și promovarea egalității salariale. Noua directivă a fost deja implementată de câteva state de pe bătrânul continent, având ca scop principal combaterea discrepanțelor salariale și creșterea echității pe piața muncii.
Conform noilor măsuri, angajatorii vor avea obligația de a dezvălui grilele salariale, permițându-le angajaților să aibă acces la informații despre salariile oferite de compania la care lucrează. Cu toate că directiva le va oferi angajaților dreptul de a afla mai multe informații financiare despre nivelurile salariale din compania
Deși directiva le va oferi angajaților dreptul să afle mai multe informații financiare despre nivelurile salariale din compania la care lucrează, ei nu vor avea acces la sumele nominale pe care le câștigă colegii lor.
Directiva europeană stabilește câteva obligații clare pentru angajatori, menite să asigure echitate salarială și eliminarea discriminărilor de gen. Mai exact, companiile vor avea obligația de a publica salariile oferite în anunțurile de angajare. Totodată, firmele nu vor mai putea să ascundă viitoarele venituri ale angajaților pe parcursul procesului de recrutare.
În plus, va deveni obligatorie publicarea salariului sau a unui interval de remunerare pentru toate pozițiile scoase la concurs, În schimb, va fi interzisă prin lege solicitarea istoricului salarial al candidaților care aplică la un loc de muncă.
Salariații vor avea dreptul să solicite informații despre nivelul salarial mediu pentru categorii similare de posturi, defalcat pe gen. În această situație, companiile vor trebui să furnizeze aceste date în termen de maximum două luni de la solicitare.
Companiile cu peste 250 de angajați vor avea obligația de a prezenta rapoarte anuale privind diferențele salariale dintre femei și bărbați. Firmele mai mici, cu un număr de angajați cuprins între 100-250, vor face astfel de raportări o dată la trei ani.
Potrivit directivei europene, în cazul în care diferențele salariale nejustificate depășesc 5%, angajatorul va fi obligat să inițieze o evaluare comună cu reprezentanții angajaților pentru a remedia situația. De asemenea, angajații vor avea dreptul legal de a discuta despre salariile lor, fără ca angajatorii să poată impune clauze de confidențialitate în contracte.