Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) aprobă noile modele ale formularelor 101 și, totodată, menționează cheltuielile ce nu vor mai fi deductibile din impozitul pe profit.
După cum se arată în referatul de aprobare a ordinului, se modifică formularul 101 ”Declarație privind impozitul pe profit” şi Formularul 101 Grup fiscal ”Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, notează termene.ro.
Conform aceluiași proiect de ordin, se abrogă dispozițiile privind deductibilitatea din impozitul pe profit a cheltuielilor cu bursele private (acordate pentru finanțarea studiilor beneficiarilor) și cu achiziția aparatelor de marcat electronice fiscale. Așadar, aceste cheltuieli nu vor mai fi deductibile din impozitul pe profit, conform proiectului de ordin al președintelui ANAF.
Cheltuielile deductibile sunt acele costuri ce pot fi scăzute din venitul brut ajustat al unui contribuabil sau al unei companii, reducând astfel venitul impozabil al acestuia.
Proiectul prevede și modificările fiscale din 2024 privind impozitul pe profit, respectiv impozitul minim plătit de companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro și recuperarea pierderii fiscale, arată sursa citată.
Concret, una dintre modificări reflectă stabilirea impozitului pe profit datorat de către contribuabilii cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro. Mai exact, în situația în care impozitul pe profit este mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri, va fi achitat impozitul minim pe cifra de afaceri.
Proiectul de ordine include și o modificare privind recuperarea pierderii fiscale anuale. Astfel, recuperarea se face în limita a 70 la sută inclusiv, din profiturile impozabile realizate în următorii 5 ani consecutivi.
Atât prevederea referitoare la impozitul minim, cât și cele referitoare la recuperarea pierderii fiscale au fost introduse începând cu 2024. Anterior, contribuabilii puteau recupera întreaga pierdere timp de maximum 7 ani, iar impozitul minim pe cifra de afaceri nu exista.
Citește și Tichete de masă 2025. Veste proastă pentru milioane de angajaţi, pot primi bani mai puţini