Veşti bune pentru românii cu pensii mici. Banii de pe cardurile de energie trebuie cheltuiți de către recipienții voucherelor până la data de 31 decembrie 2023. Prima tranșă de 700 de lei a fost acordată în luna februarie a acestui an, iar a doua tranșă va putea fi utilizată începând cu luna viitoare, septembrie 2023.
Este vorba despre banii primiți prin cardul de energie. Acest ajutor este folosit de români pentru a-și putea achita facturile, cele mai multe dintre acestea restante. Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri, iar bugetul total al programului este de 2,8 miliarde de lei.
Amintim că ajutorul destinat plății facturilor se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare.
Ultima tranșă de bani va intra luna viitoare pe cardurile speciale ale românilor cu pensii mici, potrivit informațiilor oferite de fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
„Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, a spus Marcel Boloș.
Ajutorul poate fi utilizat pentru plata acestor servicii sau produse. Este vorba despre electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Până în momentul de față, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri.
Sprijinul acordat persoanelor cu pensii mai mici de 2000 de lei pentru compensarea prețurilor la energie este în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe.
Prima tranşă de bani, de 700 de lei, s-a acordat începând cu luna februarie 2023, iar cea de-a doua se acordă începând cu luna septembrie 2023.
Din fericire, cardul de energie care se distribuie persoanelor vulnerabile, cu pensii mici, pentru plata facturilor nu va dispărea. Astfel, tranșa din septembrie va fi urmată de altele şi în 2024, deşi Comisia Europeană a sugerat sistarea subvenţiilor generate de războiul din Ucraina.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că, în iarna 2023 – 2024, preţurile la energie vor fi plafonate la fel cum s-a întâmplat şi în sezonul trecut.
„Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate.” – a spus șeful Guvernului.
El l-a criticat, totodată, pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pentru problema apei calde din Bucureşti. ”Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii ca, în capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi în acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman şi degradant şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a afirmat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Comisia Europeană a transmis luni că a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea pieţelor europene de energie electrică.
În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.
Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”, potrivit news.ro.
Comisia Europeană a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung în proiectarea pieţei de energie electrică.
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în şedinţa de Guvern de joi se află pe ordinea de zi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sunt decontate plăţi către furnizorii de energie. El a menţionat că doreşte ca sistemul să fie în continuare funcţional, cum a fost şi iarna trecută, cu preţuri plafonate.
“Ne pregătim deja şi pentru asigurarea energiei în sezonul rece şi avem astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie. Vrem ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi iarna trecută, cu preţuri plafonate”, a afirmat Ciolacu, joi, la debutul şedinţei de Guvern.El a menţionat că nu înţelege, în aceste condiţii, de ce în Bucureşti sute de mii de cetăţeni se spală cu apă rece.
“Nu reuşesc totuşi să realizez cum este posibil în aceste condiţii, ca în Capitala României, primarul Nicuşor Dan să condamne în continuare şi acest an sute de mii de locuitori să se spele luni întregi cu apă rece. Mi se pare inuman şi degradant. Şi asta la trei ani după ce domnul primar a promis revoluţia apei calde”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu: Toată lumea vede că există o scădere semnificativă la anumite produse faţă de luna trecută. Putem observa că produsele alimentare nu s-au mai scumpit
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că toată lumea vede o scădere semnificativă la anumite produse faţă de luna trecută şi că se poate observa că produsele alimentare nu s-au mai scumpit.