ICCJ anulează o decizie a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care făcea referire la cel mai fierbinte subiect din eterna dispută asigurători-service-uri și întoarce, într-o anumită măsură, reglementările din legea RCA privind plata daunelor.
Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale existente pe piață, anunță avocații de la Moroeanu și Asociații, anunță Economica.net.
Înalta Curte a stabilit că despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale existente pe piață. În cadrul unei dispute privitoare la o problemă esențială în materie de RCA, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat o decizie emisă de ASF și a reconfirmat astfel principiul potrivit căruia despăgubirile datorate de asigurătorul RCA trebuie să reflecte costurile reale existente pe piață, transmit avocații de la Moreanu&Asociații.
„Astfel, prin Decizia civilă nr. 4462/2024, Înalta Curte a stabilit că libertatea alegerii furnizorului de servicii nu poate justifica o soluție de obligare a asigurătorului RCA la plata unor despăgubiri mai mari decât cele datorate prin raportare la prețurile obișnuite practicate pe piață.
În acest sens, s-a reținut că în cazul cesionării creanței de asigurare către unitatea service reparatoare, stabilirea prețului de reparație nu reprezintă adesea rezultatul negocierilor purtate între părți cu interese contrare, persoana păgubită neavând un interes să verifice sau să cenzureze sumele înscrise în factura emisă de unitatea reparatoare, motiv pentru care această factură nu poate reprezenta un criteriu obiectiv de stabilire a despăgubirilor datorate de asigurătorul RCA.
RCA 2025. Cât plătește în plus un șofer din București, față de 2024
Această soluție aduce un plus de claritate în jurisprudența din domeniu, urmând să aibă un impact major în cadrul disputelor purtate între societățile de asigurare și unitățile reparatoare cu privire la despăgubirile datorate pentru prejudiciile materiale rezultate în urma accidentelor de circulație”, transmit aceștia.
Sunt ultimele săptămâni în care șoferii vor mai beneficia de prețuri plafonate la polițele RCA, mai exact, la finalul acestei luni, măsura va expira, prin urmare prețurile se vor alinia cu piața liberă.
Și acum, desi prețurile sunt plafonate, românii plătesc mai mult pentru polițele obligatorii, față de anul trecut chiar și cu 20%. DE exemplu, pentru o mașină de oraș, înmatriculată în București, un șofer de 37 de ani plătește acum cu aproape 300 de lei pentru RCA.
Adică, de la 1527 de lei cât era anul trecut, la peste 1800 de lei. Având în vedere prețurile, șoferii încearcă din răsputeri să găsească cele mai bune soluții.
Cea mai ieftină poliță este în acest moment 1800 de lei, iar cea mai scumpă este de peste 2000 de lei. Există și explicații, spun specialiștii, pentru scumpirile polițelor, iar potrivit acestora, un factor care trebuie luat în calcul este faptul că România se află în topul țărilor cu cel mai mare număr de accidente rutiere, ceea ce ca decontarea pagubelor să fie printre cele mai scumpe din Europa Centrală și de Est. Și o altă explicație, spun aceștia, că ar trebui să ne uităm la inflație pentru că determină în mod direct creșterea prețurilor.