Decizie importantă pentru toți șoferii din România. Curtea de Apel București a respins cererea COTAR privind suspendarea art. 1, punctul 11 din Norma 18/2022, ale cărei prevederi, potrivit susținerilor reclamantului, ar fi generat dezechilibre majore în piața de asigurări RCA, potrivit Economica.net. Reprezentanţii COTAR au susţinut în instanţă că Norma 18 duce la scumpirea tarifelor RCA, restricționarea accesului consumatorilor la produse de asigurare și eliminarea de pe piață a unor societăți, printre care și membri ai COTAR.
Citeşte şi: Subvenţia la carburanţi va fi acordată şi în 2023. Veşti bune pentru şoferi în prag de Sărbători
Decizia Curții de Apel București nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Contestaţia COTAR vizează Norma ASF 18/2022, adoptată în iunie 2022 și intrată în vigoare la începutul lunii septembrie. Modificarea a fost gândită pentru a veni în întâmpinarea clienților de RCA, în condițiile în care aceștia pot beneficia de o ofertă mai amplă și chiar de prețuri mai mici decât cele cu care erau obișnuiți, în condițiile în care achiziționează asigurare RCA prin alte căi decât brokerii de asigurări.
Norma ASF permite firmelor de asigurări să vândă poliţe RCA online, la preţuri mai mici decât dacă ai achiziţiona aceeaşi poliţă prin intermediul unui broker. Practic, șoferii, inclusiv membri COTAR, îşi pot cumpăra poliţe RCA mai ieftine şi cu 10% decât dacă le-ar achiziţiona prin brokeri.
„Demersurile COTAR nu au vizat Norma 18/2022 în ansamblul său, ci doar prevederile regăsite la articolul 1, punctul 11, care vizează modalitatea de stabilire a tarifelor pentru polițele RCA. În opinia COTAR, aceste prevederi sunt vădit nelegale, întrucât contravin unor acte normative cu forță juridică superioară (Legea 132/2017 – n.r.), nu au la bază o minimă fundamentare și evaluare a impactului lor și vor genera dezechilibre majore în piața de asigurări RCA. Printre acestea se numără creșterea tarifelor RCA, restricționarea accesului consumatorilor la produse de asigurare și eliminarea de pe piață a unor operatori, printre care și membri ai COTAR. În calitate de asociație reprezentativă pentru mii de agenți economici direct afectați de aceste prevederi, COTAR are dreptul și îndatorirea de a proteja drepturile și interesele membrilor săi, inclusiv prin demersuri care să asigure aplicarea coerentă a legislației aplicabile în domeniul asigurărilor”, a transmis COTAR pentru Profit.ro la începutul lunii octombrie.